agorafóbia teszt

Agorafóbia teszt, majd annak tünetei, okai és a gyógyszer

Tudod, nem minden pánikroham utal agorafóbiára, viszont nincs agorafóbia pánikrohamok nélkül
Feltöltve:
Vázlatpontokban
Agorafóbia teszt: Talán érdemes ezzel kezdened, hiszen azért látogattál el a weboldalamra, mert kíváncsi voltál, hogy „Mi ez? Agorafóbia?”
Az agorafóbia pánikrohamok sokasága. Pánikrohamokat pedig nem csak a nyílt terek (agora) félelme okozhat.
Ha nekem sikerült legyőznöm 15 év pánikbetegséget, ami leginkább agorafóbia volt, akkor Neked is sikerülhet. A részleteket keresd a cikk vége felé.
pallos gábor utolsó pánikroham feledhetetlen volt
…ha hagynám 😉 Inkább tanulok belőle és megosztom tapasztalataimat Veled 😉

Üdvözöllek. Tudom mi szél hozott: a pánik, a szorongás, a depresszió és mindezek furcsa tünetei. Hallottad már a szót, hogy agorafóbia és talán már pszichológus is látott Téged, de Te az utóbbi időben inkább visszautasítanád azokat a nyavalyás antidepiket és inkább gyógyszer nélkül szeretnéd leküzdeni a pánikbetegséget. Pillanatnyi helyzeted persze lehet, hogy nem így van (most elbizonytalanodtam), de talán az biztos, hogy jó okod van elvégezni egy pánik tesztet, vagy inkább egy agorafóbia teszt. Szeretnéd tudni, hogy mik lennének az agorafóbia tünetei, okai és – ha van egyáltalán, akkor – mi a gyógyszer ellene.

Nos, a következő cikk éppen ezekről fog szólni 😉

Agorafóbia teszt – értékeléssel

Hogyan működik a legjobban az alábbi agorafóbia teszt? Ha végig mész rajta itt és most és figyelembe veszed az első az első gondolatod, ami eszedbe jut. Itt egy példa: legyen az agorafóbia teszt első kérdése például, tehát az, amelyik a halálfélelemre kérdez rá közlekedési eszközön, legyen az autó, vagy busz, vagy vonat, vagy metró, vagy repülő. És a két válasz: az egyik igenlő a másik meg nemleges. Miközben az agorafóbia teszt válaszát olvasod, könnyen el tudod dönteni, hogy melyikbe tartozol. Hasonlóképpen menj végig valamennyi agorafóbia teszt kérdéseken, az egész nem tart egy percig és szerintem kezdd el most!

Közlekedési eszköz

(Kattints a jobb oldali + ikonra)

Halálfélelem (pánik félelem kíséretében) közlekedési eszközön (autó, busz, vonat, metró, repülő)

 • Igen! Szinte mindig! Már hónapok (vagy évek) óta
 • Nem jellemző

Szorongás, intenzív félelem (halálfélelem vagy pánik szerű félelem előrelátása) közlekedési eszközön (autó, busz, vonat, metró, repülő) való (szükséges) utazást megelőzően

 • Igen! Állandóan és hónapról hónapra egyre rosszabb sajnos. Már dolgozni is alig tudok járni (Nem merek kimozdulni!)
 • Nem jellemző

Tömeg és bevásárlóközpont

(Kattints a jobb oldali + ikonra)

Halálfélelem (pánik félelem kíséretében) tömegben (koncert, rendezvény), bevásárlóközpontban (nagyobb zárt épületek)

 • Igen! Rendszeresen.
 • Nem jellemző

Szorongás, intenzív félelem (halálfélelem vagy pánik szerű félelem előrelátása) tömegbe (koncert, rendezvény) vagy bevásárlóközpontba (nagyobb zárt épületek) való (szükséges) érkezést megelőzően

 • Igen! Állandó szorongás előzi meg ha tömegbe/bevásárlóközpontba kell mennem. Éppen ezért nem megyek.
 • Nem jellemző

Az otthon elhagyása

(Kattints a jobb oldali + ikonra)

Halálfélelem (pánik félelem kíséretében) a saját otthon védelmének elhagyásakor

 • Igen! Totál halálfélelem. Úgy érzem nem élném túl, ha el kellene hagyni a házam (vagy a lakásomat)
 • Nem jellemző

Szorongás, intenzív félelem (halálfélelem vagy pánik szerű félelem előrelátása) a saját otthon védelmének (szükséges) elhagyását (vagy annak megkísérlését) megelőzően

 • Igen! Éppen ezért mindent mások csinálnak helyettem, hogy ne kelljen elhagynom a házam (vagy a lakásomat)
 • Nem jellemző

Értékelés

Ha az igenek győztek az egyben azt is jelenti, hogy az agorafóbia teszt értékelését illetően már az eredményt is tudod. Ez van! Úgy értem, hogy a legjobb, ha elfogadod azt ami van, és eldöntöd, itt és most, hogy mindenképpen leküzdöd az agorafóbiát, legyen az egy hét, egy hónap, vagy amennyi időbe az kerül. Azt szoktam mondani, hogy ha nekem sikerült, Neked is sikerülhet!

Ha már az agorafóbia teszt értékelése agorafóbia létét állapította meg nálad, a legjobb, amit tehetsz, hogy mindent megteszel, hogy túltedd magad az agorafóbia okozta életelnyomáson, a pánikroham okozta poklon és a halálfélelem okozta állandó félelemkísérőjén életednek.

Amennyiben a „Nem jellemző” válaszok győztek, úgy Te magad vagy a győztes, hiszen semmiképpen sem keseríti életedet agorafóbia, sem pánikbetegség, mentes vagy a pánikroham okozta pokol borzalmaitól is. És felejtsd is el a fenti agorafóbia tesztet most azonnal. Kívánok Neked prosperálóan boldog életet és… máskülönben nem hiszem, hogy ezt a részt olyan valaki olvassa, aki ne lenne valamilyen formában pánikbeteg.

Mi az agorafóbia egyáltalán?

Ha már túl vagy a fenti agorafóbia teszt kiértékelésén és az igen válaszok voltak túlsúlyban, akkor nem kell mondanom, hogy mi az agorafóbia, hiszen jómagad is pontosan tudod, hogy mi az. Természetesen itt és most nem akarom, hogy bárki is letagadja az agorafóbiáját csak azért mert nem tudja megfogalmazni, hogy mi az és mi fán terem. Ugyanilyen megfontolásból persze az is igaz – tételezzük fel –, hogy csak azért mert én mondjuk blogot, vagy akár esszét, esetleg regényt írogatok az agorafóbiáról, hogy tehát tudnám egyáltalán hogy mi az agorafóbia egyáltalán.

15 év agorafóbia-pánikbetegség jutott osztályrészemül, szóval megpróbálom most összefoglalni röviden, hogy mi az agorafóbia egyáltalán. Teszem ezt úgy, hogy emlékeztetőül – nem mintha nehéz lenne a pánikroham éveit felidézni – fellapoztam a Wikipédia Agorafóbia cikkét.

Hirtelen pánikroham – írja a Wikipédia (és a pánikroham hirtelenségével nem értek egyet) – olyan helyeken átutazva, amiktől féltünk előtte, féltünk, hogy nem kaphatunk segítséget, ha kellene és félünk magától az előrevetített pánikrohamtól is, hogy ciki lesz mások előtt, hogy mit szólnak az emberek. Úgy mint agorafóbia tünetei a következőkről van szó: természetesen a pánikroham több más szimptómák kíséretében. Az agorafóbia tünetei tehát: heves szívdobogás vagy gyors szívverés, izzadás, remegés, szédülés, hányinger, fejben lévő érzések, végtagokban lévő érzések, a felsőtestben lévő érzések, amik ijesztőek, néha szürreálisak és gyakran olyan, mintha nem éreznéd a tested bizonyos pontjait. Halálfélelem jelenik meg a legtöbb esetben, míg mások meg úgy érzik, hogy elvesztik a kontrolt a gondolataik (önmaguk) felett.

A legtöbb agorafóbia tüneteket én magam is átéltem, amiről részletesen írok a pánikbetegségről szóló cikkemben.

Kérdezz korlátlanul – válaszolok azonnal

Neked mi lenne az első kérdésed pánik-gyógyulásod útján?

Az agorafóbia teszt cikkemben nem csak a teszt áll rendelkezésedre, mint segítség, hanem jómagam is. Itt vagyok, hogy segítsek. Azt remélem, hogy jól ki tudod majd használni, hogy felteheted valamennyi kérdésedet írásban és én azonnal meg tudom őket válaszolni, szintén írásban.

 • Hogyan lehet együtt élni, ha az orvos azt diagnosztizálta, hogy agorafóbia és sociális fóbia?
 • A mindfulness segíthet, legyen az szociális fóbia és agorafóbia?
 • Az agorafóbia szimptómája a PTSD-nek?
 • Mi lenne a tanácsod egy 16 éves iskolából kiesettnek súlyos agorafóbia és depresszió tünetekkel?
 • Egy nárcisztikus személynek az agorafóbia lehet-e burkolt tünete?
 • Hipnózissal lehet-e segíteni az agorafóbián?
 • Az agorafóbia gyógyítható egyáltalán?
 • Hol lenne a határ az introvertáltság és az agorafóbia között?
 • Mik a legjobb munkák, ahol agorafóbiával élő személy dolgozhat?
 • Egy agorafóbia személy mitől fél a legjobban?
 • Hogyan találhat segítséget egy olyan agorafóbia személy, aki nem tudja elhagyni a házát?
 • Az agorafóbia vajon több szintből áll?
 • Mikor vált át egy gátlásosság (szociális fóbia) agorafóbia diagnózisba?
 • Menyire súlyos betegség az agorafóbia?
 • Az agorafóbia egyáltalán egy betegség?

Agorafóbia lelki okai

A haragvó élet. Így mondanám, hogy a haragvó élet tüzet okádó sárkánnyá manifesztálódik az ember életében és tombol és megszorongat. A kérdés, hogy miért teszi ezt egy eredetileg boldognak született élet. Ám mielőtt erre a kérdésre megpróbálnék megválaszolni, kíváncsi vagyok: A fenti agorafóbia teszt? Milyen eredményed lett? Oké.

Akkor most megpróbálom megfejteni az agorafóbia lelki okai titkot.

Mint tudod, nem vagyok orvos így tehát arra kérnélek, hogy ne figyelj rám. De ha mégis úgy döntesz, hogy tovább olvasol 15 év agorafóbia-pánikbetegség tapasztalataimról, röviden, akkor maradj velem. Nálam ott csúszott ki a lábam alól a talaj, amikor nem sikerültek a zenei ambícióim. Nem tudtam, ugyanis, hogy nem elég jól zongorázni, de jól kell tudnod beszélni is, hogy meg tudd győzni a fontos embereket arról, hogy tényleg tudsz zongorázni. Már tini koromban sem jeleskedtem szociális képességeimmel; inkább gátlásos srác voltam. Zenei ambícióim is erre épültek. Jó zeneszerző lettem, de gyatra ön-menedzser. Óhatatlanul tévútra került az életem, ami rövidúton eljuttatott az első pánikroham éjszakájához. 15 év pánikbetegség poklát kellett még átélnem, mire sikerült kijönnöm a pánik-agorafóbia halálfélelmeinek iszonyatából.

2016 december 21-én élem át életem utolsó pánikrohamát.

Valamennyi agorafóbia lelki oka egy korábban tévútra került élet. Neked is kicsúszhatott a lábad alól a talaj néhány hónapja vagy néhány éve. Életed fokozatosan egyre bizonytalanabbá válhatott, miközben az életcéljaid egyre inkább eltűntek a horizontodról. A cél nélküli élet egyre sötétebb jövőképet festhetett, ahol egyre baljósabb viharfelhők gyülekeztek. Amikor az első pánikroham, mint derült égből a villámcsapás lesújtott rád, talán a lelked mélyén meg sem lepődtél, noha szörnyen megijedtél tőle. Halál félelmetes volt és féltél a következő pánikrohamtól, de nagyon. Minél inkább nem akartad a második pánikrohamot, az annál inkább lecsapott rád. Aztán a harmadik, stb… Az agorafóbia lelki okai röviden így írható le.

Létezik-e gyógyszer az agorafóbia ellen?

Az antidepresszáns. Az orvos szerint. Ám én nem vagyok orvos, tehát megint csak azt mondanám, hogy ne figyelj rám. Ha mégis rám hallgatsz, akkor egy olyan emberre hallgatsz, aki már volt pánikbeteg (agorafóbia) és 15 év után kijött belőle és ma már nem pánikbeteg.

Az agorafóbia teszt? Talán már végig is mentél a kérdéseken…

Ha egy tapasztalt pánikbetegség gyógyult fickóra hallgatnál mégis, nos úgy azt mondanám, hogy az agorafóbia elleni gyógyszer a félelmekkel való szembenézés, kizárólag. Meg kell tapasztalni, hogy azok a szituációk, amik halál félelmet okoznak, valójában nem életveszélyesek számodra. Ezt meg kell tapasztalnod. Meg kell tanítanod önmagadnak. Nincs más kiút.

Így győztem le az agorafóbiámat

Éjszakai pánikroham lepett meg miközben félálomban voltam. Azt hittem, hogy itt a vég, pedig „csak” egy pánikroham volt. Az első. Nagy jelentőséget tulajdonítottam neki és rettegéssel féltem a második pánikroham eljövetelétől. Mondanom sem kell, hogy egy pár napot kellett csak várnom a második pánikroham méghalálfélelmetesebb sújtására.

Akkor még nem volt pánik teszt és azt sem tudtam, hogy mi a fene bajom van. Azt tudtam, hogy valami nagyon nincs rendben velem. 15 év telt el pánikbetegségben és pánikrohamok között.

A 15 év pánikbetegség végén megfordult a kocka. Hinni kezdtem benne, hogy ha másnak sikerült, nekem is sikerülhet. Meditálni kezdtem, majd kognitív terápiát tanultam és írtam rendszeresen, röviden megéltem és túléltem. De még mielőtt kijöttem volna belőle, különböző online terápiákat vásároltam és csináltam. A legutolsó, Michael Norman panicfree.tv programja sikeres volt: Hála Istennek és hálás köszönet Michael Normannak; a honlapján megtalálod az én köszönetemet is írásban.

Összefoglalóul ez segíteni fog

Ha már benne vagy és az agorafóbia tüneteit produkálod, akkor a legjobb, ha elfogadod azt ami van.

Az agorafóbia gyakorlatilag pánikbetegség. Olyan, mint amikor összecsapnak az ember feje felett a hullámok és ráadásul nem tudsz úszni. Óhatatlanul süllyedni kezd az ember. Ha elfogadod, hogy mélyvízbe pottyantál és nem tudsz úszni, akkor az elfogadással a kapálódzást is képes leszel abbahagyni. Ez legalább segít nem elmerülni a vízben és talán fent maradsz a víz tetején és tudsz néha levegőt venni. Nincs más lehetőséged, de segítséget kell kérned. Legyen az bárki, aki meg tud tanítani téged úszni. Ha már kiúsztál a partra megmenekültél.

Természetesen a fenti bekezdés csak amolyan példabeszéd volt, de ha már az úszás példánál járunk, ha nem bánod még tartogatnék a végére egy csattanós úszós példát.

Szóval, Te kitől vennél inkább úszás leckét? Egy olyan úszás oktatótól, aki elméletben ugyan tényleg nagyon sokat tud az úszásról, az úszás részleteiről, de ő maga még sohasem volt vízben és nem tud úszni. Vagy egy olyan úszás oktatótól, aki szinte semmit sem tud mondani az úszásról, viszont remekül tud úszni. Szóval, Te kitől tanulnál szívesebben úszni? Nos, a válasz egyértelmű: attól, aki tulajdonképpen tud úszni, nem igaz?

A fenti példa alapján jómagam lennék az az úszás oktató, aki tud úszni. Úgy értem, hogy én lennék az a segítő, aki már volt pánikbeteg és azt is tudja, hogyan kell kijönni belőle. A legtöbb pszichológus – tény, hogy – nem volt még pánikbeteg… ha érted mire gondolok.

Szeretettel:
Gábor

Írta Gábor -el 2021-ben.

Szeretnéd megtudni, hogyan jöttem ki 15 év pánikbetegségből?

Valamennyi feliratkozómmal megosztom: itt és MOST
Személyes tapasztalatok, őszinte és hiteles pánikbetegség információk
Pánikroham praktikák, amik nekem is segítettek

Üdvözöllek! Pallos Gábor vagyok.

Jelenleg Londonban élek és a főállásom mellett igyekszem jótékony célokra felhasználni mindazt, amire 15 év pánikbetegség megtanított.

Facebook
Messenger
Email
Chat
Miben segíthetek?

Ez a legolvasottabb cikkem (köszönöm!)

Írásomban az éjszakai pánikroham borzalmaira igyekszem bepillantást nyújtani hiszen jómagam is átéltem többször is. Hála Istennek! 2016. december 21-ével – utolsó pánikroham: 15 év pánikbetegség vége – már ez is a múlté lett.
éjszakai pánikroham
„Először egy éjszakai pánikroham lepett meg, majd arra jött rá még 15 év pánikbetegség”.

Pánikbetegségről, pánikrohamokról, halálfélelemről és kényszerbetegségről őszintén és hitelesen írok


Ezt a videót láttad már?

ezt most szeptember 5-én töltöttem fel a YouTube csatornámra, aminek szintén Pánik Nélkül a neve.
Halálfélelem lelki okai: ÉLETVESZÉLY – gyógyszerek vajon segíthetnek? (2021)

A halálfélelem lelki okai. Erről beszélek, érdemes belenézned, különösen akkor, ha a pánikrohamaidban már jómagad is átéltél halálfélelmet.

További videók pánikroham és halálfélelem témákban

Pánikroham enyhítő praktikák pánikbetegség és pánikrohamok ellen. Láttad már?
Figyelemelterelés, egyike a legjobb pánikbetegség segítségnek

Szólj hozzá!