pánikbetegség tünetei egyike a halálfélelem ezt ábrázolja a kép

Halálfélelem okai és kezelése: lépésről lépésre

Az életveszély közvetlen félelme okozza a halálfélelmet pánikroham esetén, de vajon miért lenne már életveszélyes ha mondjuk utazol éppen? Hm…
Feltöltve:
Röviden
Életem első pánikrohama egy éjszakai pánikroham volt. Halálfélelem lett úrrá rajtam. Remegett kezem, lábam. Elmesélem mi történt…
Ma már tudom, hogy a naponta előforduló és rendszeres pulzus ellenőrzés nem segít. Inkább az őrületbe kerget. Pontosabban: nem hagy kijönni a halálfélelmetes pánikrohamok fogságából.
pallos gábor utolsó pánikroham feledhetetlen volt
…ha hagynám 😉 Inkább tanulok belőle és megosztom tapasztalataimat Veled 😉

Tudod, arra gondoltam, hogy írok egy cikket a halálfélelem okai és kezelése témáról és megpróbálok lépésről lépésre követhető segítséget is nyújtani. „Jobb híjján?” – kérdezhetnéd totál jogosan… De nem. Belenéztem az én 15 év pánikbetegségembe és máris jól tudtam, hogy én is kivettem a részem belőle, legyen az halál kérdése, szorongás, céltalanság, aggódás, düh és minden, ami a halálfélelemmel egyáltalán kapcsolatba hozható. Képzeld, legalább ezer olyan pánikrohamot éltem át, amelyikben, mindegyikben azt hittem, hogy meg fog állni a szívem. (Ha vicces szeretnék lenni azt mondanám: haláli volt.) A pánikbetegség és vele a pánikrohamok már elmentek 3 éve, de a szívem még mindig itt dobog a helyén, hála Istennek. Így aztán arra gondoltam, hogy talán szívesen fogadod, ha megosztom tapasztalataimat és összeírom mindazokat a „halálfélelem okai és kezelése” ötleteket, lépéseket, amik igenis segíthetnek és enyhíthetik a halálfélelem okozta halál-gondolatokat és a szorongást.

Mi segíthet halálfélelem ellen, ha attól félsz, hogy a szíved bármikor megállhat?

Ez lenne az én sztorim. Úgy értem, hogy mikor az első pánikrohamomat átéltem közel 20 évvel ezelőtt az például azért történt, mert olyan testi érzéseket éltem át, amikből arra következtettem, hogy meg akar állni a szívem. Ott és akkor az első pánikroham éjszakán persze azonnal heves szívdobogás tört rám a félelem miatt, amitől – naná – még jobban megrémültem és mindössze egy percen belül (ahogy a roham elkezdődött) már meg voltam győződve róla, hogy minden jel arra mutat, hogy az életem ott… végetért. Nem így történt.

Átéltem életem első pánikrohamát.
Attól féltem, hogy meg akar állni a szívem.
Halálfélelem volt. A javából. Aztán ez még megismétlődött vagy ezerszer. Utoljára kb 3 éve volt. Az volt az utolsó pánikroham, amit átéltem. Hála Istennek, megtaláltam a pánikbetegségből való kivezető utat. Ma már jól vagyok.

Szívinfarktus félelem, jól ismerem, 15 évig volt velem

Szeretnék segíteni neked, ha te is hasonló cipőben jársz. Tudom, hogy ezrek vannak ma Magyarországon, akik legalább 40-szer nézik meg a pulzusukat. Azt is tudom, hogy sokan férfiak meglazítgatják gyakran az inget a szívük tájékán, mert az gyakran „szívinfarktusra” asszociáló érzésekkel ijesztget.

Tudom, mert én is átéltem őket.

Halálfélelem okai és kezelése (ha attól félsz, hogy a szíved bármikor megállhat)

Átgondoltam, hogy miként tudnék tényleg segíteni:

 1. Miért segít belátni, hogy naponta feleslegesen nagyon sokszor lecsekkolod a pulzusod, hogy minden oké-e?
  Azért, mert amikor megnézted és minden oké volt, utána megerősíted, hogy milyen igazad van aggódni: „bármelyik szívdobbanás lehet az utolsó”. Így a szorongás nyer. A szorongást és a halálfélelmet erősíted. Gyakorold be, hogy ellenállsz. Kezdheted úgy is, hogy az első napon egyszer nem nézed meg. A második napon kétszer is ellenállsz, harmadnapon meg háromszor, vagy tizenháromszor. Bátorságot fog adni és nagyon kis mértékben segítettél magadon.
 2. Először halálfélelem és pánikroham. Majd még egy pánikroham az első félelmétől. Századik pánikroham a korábbi 99 félelmétől. Mit lehet tenni?
  Belátás. Amikor átéltem már kb. 700 pánikrohamot, benne halálfélelem, megkérdőjeleztem, hogy „ennyire idióta lennék, hogy 700-szor tévedtem volna? Hogy 700-szor azt hittem, hogy itt a vég, és mind a 700-szor tévedtem volna?” Be kellett látnom, hogy van benne valami. Nem emiatt jöttem ki végül a pánikbetegségből, de ez legalább egy olyan belátás, vagy gondolat, ami tényleg segít.
 3. Nem untatlak azzal, hogy „nem vagy egyedül a bajjal”, hanem inkább azt javaslom, hogy beszélj róla.
  Miért segíthet, ha felfeded a titkodat? Azt hogy néha halálfélelmed pánikroham formájában? Hogy attól félsz, hogy elveszted a kontrolt, vagy megáll a szíved?
  Bátorságot ad. Büszke leszel magadra. Sikerélményt fog adni. Ezek mind számítanak. És legalább amiatt, hogy „mit fognak szólni” már nem kell pánikolnod. Ez is valami!
  Kezd kicsiben. Első hét, egy ismerős. Második hét és már két-három baráttal, ismerőssel is megosztod, hogy néha pánikrohamod van és halálfélelmet kell átélned, de jól vagy. Tedd meg! És nyerj több bátorságot általa. Hidd el segít. Ezt én is csináltam.

Legyen ez a fenti 3 ötlet. Talán segítenek. Ha szeretnél segítséget kérni bennük…

Halálfélelem szorongás, azaz thanatofóbia

Arra gondolok, hogy mit is mond az a szó, hogy „szorongás”? Arra enged asszociálni, hogy „szorongató gondolatok”. Elég bizarrnak látszik, de talán mégsem áll túl távol az igazságtól.

Szorongató gondolatok, amik… szorongatnák az embert?
De hogyan szorongathatnak gondolatok egyáltalán – jár az agyam tovább, aztán ez jut eszembe:
hát sürgetéssel, szitkozódással, ledorgálásokkal, panaszkodással, idegeskedéssel, nyugtalansággal, aggódással és céltalansággal… Helyzetek is lehetnek szorongatóak, amúgy. Könnyű elképzelnünk például egy főnök-beosztott viszonyt, ahol esetleg a főnök egy nárcisztikus személy a beosztottjával szemben, vagy amikor hirtelen az élet azt „csinálja”, hogy kicsúszik a lábad alól a talaj, vagy összecsapnak a hullámok a fejed felett. Aztán felkiáltok: „Hát hogy lehet így élni!” – kérdezem magamtól. Hát… ez az!

Vajon honnan jöhet ez a rengeteg negatív gondolkodás?
Vajon csoda-e, hogy a fenti szorongató gondolatok mellett ténylegesen szorong az ember?
Vajon csoda-e, hogy a szorongás teljesen elveszi a napfényt az élettől így?
Hát… így már értem.

De hogyan lehetne segíteni és enyhíteni a szorongást? És végső soron az elvett napfény miatti halálfélelem enyhítése, hogyan lehetséges. Elgondolkodtam rajta… a következő fejezetben.

Ezek segíthetnek a thanatofóbia halálfélelem ellen

Elgondolkodtam tehát, hogy az előző fejezetben leírt 3 segítség ponthoz miket tudnék még hozzáadni, amikkel együtt még hatékonyabb lenne a segítség.

 1. Tehát ide értendő még a fenti 3 pont is, amit írtam arról, hogy mi van ha attól félsz, hogy bármikor megállhat a szíved.
  Ezek a pulzus állandó ellenőrzésének elhagyása. Másrészt a „belátás” elfogadása, hogy „nem tévedhet az ember 700-szor. Itt valami másnak kell lennie!” – dolog. Harmadrészt meg a „beszélj róla” technika.
 2. Eckhart Tolle tanítása. Olvastad már esetleg A most hatalma című könyvet?
  Nekem megváltoztatta az életemet. Eckhart spirituális tanítása sokat segít annak, akinek thanatofóbiája van, halálfélelem szorongása. Kezdj el foglalkozni spiritualitással. Legyél jó benne. Segíts másoknak is. A tény, hogy segítesz másoknak is nagyot fog nyomni majd a latba saját halálfélelem kezelése terén.
  Nekem is van egy YouTube csatornám, ahol rengeteg Eckhart Tolle anyagot fordítottam már le. Meg tudod őket nézni a YouTube-on.

Aggódás és végül céltalanság, élet értelmetlenség tudat

Még egy halálfélelmet előidéző okról szeretnék beszélni ebben a fejezetben. A céltalanság és az aggódás főleg az élet-értelmetlenség látszata miatt. Ugyanis a céltalanság és az élet értelmetlenségének baljós árnyai is szorongást okoznak, ha nem is azonnal, de hosszabb távon igen. A megoldás, logikus, úgymond: Célt kell találni az életben. Fontosságot kell érezni és értelmet kell nyernie mindennek. Ezek hiányában nem marad más hátra csak a szorongás és… még több szorongás. A következő fejezetben ebben szeretnék néhány gondolattal és ötlettel segíteni.

Mik a halálfélelem okai ez esetben?

A céltalanság.
A céltalanság miatt van az aggódás. És a szorongás is az élet-értelmetlenség látszata miatt van.

Létünk sem biológiailag sem szellemileg nincs berendezkedve a céltalanságra. Irány kell az életnek és értelem. De hát ezt te is tudod. Nem is akarlak untatni vele.

Van viszont a halogatás-betegség, ami viszont egykönnyen képes belesodorni a céltalanság illúziójába, ami egy sor kellemetlen mellékhatással jár. Úgymint aggódás a jövőért, szorongás a céltalanság miatt, halálfélelem az élet-értelmetlenség miatt. Vagyis mit kellene megváltoztatni?

A halogatás szokását.
Megpróbálok ebben segíteni a következő fejezetben.

Van-e rá segítség?

Be kell lássam, hogy nem igazán tudok segíteni benne…, hacsak azt nem, hogy egy invitállak egy egyszerű gondolati kísérlet elvégzésére.

 1. Egy kis gondolati kísérletre invitálnálak:
  Egy emberöltő heteit kis kockákkal jelölve és annyira összesűrítve amennyire csak lehet, azt így ki tudod nyomtatni akár egy A4-es lapra is. Ezen a lapon egy meglehetősen sűrű négyzetrács lesz belőle, hiszen valamennyi kis négyzet egy hetet jelöl, míg az összes kis négyzet a lapon egy teljes életet. Ha belegondolsz, hogy a felét már leélted (negyedét, stb.) arra a következtetésre juthatsz, hogy:

„Hm… halogatni halogathatok, de nem (ha)lóg(at)hatok ki erről az A4-es papírról.” Nem tudom, hogy ennek milyen hatása van… ez volt a legjobb, ami eszembe jutott és gondoltam, hogy ezt még beleírom ebbe a cikkbe.

Volna még valami.
Az, hogy itt vagyok, ha segítséget szeretnél kérni szorongás, pánikbetegség, depresszió (pszichológus melletti) tanácsadásában, illetve halálfélelem okai feltárásában és annak kezelése terén. Én már megtaláltam a kiutat és már sokaknak segítettem, hogy ők is megtalálják. Neked is segíthetek.

Szeretettel:
Gábor

Írta Gábor -el 2021-ben.

Szeretnéd megtudni, hogyan jöttem ki 15 év pánikbetegségből?

Valamennyi feliratkozómmal megosztom: itt és MOST
Személyes tapasztalatok, őszinte és hiteles pánikbetegség információk
Pánikroham praktikák, amik nekem is segítettek

Üdvözöllek! Pallos Gábor vagyok.

Jelenleg Londonban élek és a főállásom mellett igyekszem jótékony célokra felhasználni mindazt, amire 15 év pánikbetegség megtanított.

Facebook
Messenger
Email
Chat
Miben segíthetek?

Ez a legolvasottabb cikkem (köszönöm!)

Írásomban az éjszakai pánikroham borzalmaira igyekszem bepillantást nyújtani hiszen jómagam is átéltem többször is. Hála Istennek! 2016. december 21-ével – utolsó pánikroham: 15 év pánikbetegség vége – már ez is a múlté lett.
éjszakai pánikroham
„Először egy éjszakai pánikroham lepett meg, majd arra jött rá még 15 év pánikbetegség”.

Pánikbetegségről, pánikrohamokról, halálfélelemről és kényszerbetegségről őszintén és hitelesen írok


Ezt a videót láttad már?

ezt most szeptember 5-én töltöttem fel a YouTube csatornámra, aminek szintén Pánik Nélkül a neve.
Halálfélelem lelki okai: ÉLETVESZÉLY – gyógyszerek vajon segíthetnek? (2021)

A halálfélelem lelki okai. Erről beszélek, érdemes belenézned, különösen akkor, ha a pánikrohamaidban már jómagad is átéltél halálfélelmet.

További videók pánikroham és halálfélelem témákban

Pánikroham enyhítő praktikák pánikbetegség és pánikrohamok ellen. Láttad már?
Figyelemelterelés, egyike a legjobb pánikbetegség segítségnek

“Halálfélelem okai és kezelése: lépésről lépésre” bejegyzéshez 16 hozzászólás

 1. Fhu. Nem tudom mit mondjak.
  Szinte 100%ra stimmel rám..:(
  Ha picit nyom a mellkasom esetleg, már kapok a nyakamhoz megnézem a pulzusom, ha a polo nyaka jobban szorít, kellemetlen érzés jön rám..”Biztos baj van a szívemmel..”
  A másik amitől én rettentően félek szerintem indokolatlanul, az az agyvérzés..:(
  De mindenesetre rettentően köszönöm ezt az írást..
  20 éves vagyok, lassan két éve szenvedek ezzel, megpróbálok ebből tanulni

  Válasz
  • Szia Miska,
   köszönet, hogy megosztod gondolataidat velünk.
   Jómagam is 15 évet töltöttem benne, sajnos könnyen át tudom érezni mindazokat, amiken keresztülmész.
   Ha szeretnéd szívesen elmondom neked, hogy én hogy jöttem ki belőle, csak látogass el a kapcsolat oldalra.

   Válasz
 2. Kedves Gábor!
  Mindent amit leírtàl igaz. 21 éve vagyok pánikbeteg, gyógyszert szedek rá. A covid 19 megjelenése óta májusban újból előjöttek a rohamok 4 hónap alatt 15 kg fogytam, jó volt miből. 3 hétig tünetmentes vagyok visszajön az étvágyam hozok 3 kg és egyszer csak előjön megint, pedig tudtam kezelni, most valahogy nem megy és nagyon elvagyok keseredve. Elegem van ebből az ördögi körből. Segíts már ha csak beszélgetünk az is sok segítség nekem.

  Szilvi

  Válasz
  • Én ugyan ebben a cipőben járok. 43 éves vagyok, de amióta az eszemet tudom vannak rohamaim. Volt olyan időszakom is, amikor hetekig utcára se tudtam kimenni. A covid óta sokat romlott az állapotom. Folyton magamat figyelem. Rám a legjellemzőbb , hogy éjszaka pánikrohamra ébredek. De néha napközben is annyira szorongok, hogy alig tudom ellátni a napi teendőimet. Aztán vannak hetek, hónapok ,amikor minden rendben. Apukám pánikbeteg és depressziós volt, talán örököltem a hajlamot. Annyi mindent próbáltam màr: kineziológus, pszichológus, önfejlesztő könyvek, spiritualitás, vitaminok, jóga, gyógyszerek. De semmi nem mulasztotta el végleg. Csak javított az állapotomon addig, amíg megint el nem kezdtem valami miatt szorongani. Vajon meg lehet ettől szabadulni végleg?

   Válasz
   • Kedves Anita, köszönet érte, hogy megosztottad mindezt velünk. Sajnos tény (tudom magamról), hogy ez ember nagyon rá tud „kattanni” az önmegfigyelgetésre, ami olaj a tűzre.
    Megszabadulni tőle? Nos, nekem sikerült. Ha nekem sikerült, akkor neked is sikerülhet. A mai pszichológiai rutin sajnos nem tudja mellőzni a gyógyszereket, amiknek a hatékonysága kétséges, ugyanakkor meg terápiára jutni (CBT, meg ilyenek) az nagyon nehéz, szinte lehetetlen.
    Ajánlom, hogy vedd fel velem a kapcsolatot. Nem vagyok pszichológus, de viszont tudom, hogy kell kijönni belőle. Hívj fel és megpróbálok segíteni. A kapcsolat oldalon megtalálod az elérhetőségemet.

    Válasz
 3. Szia Gábor!
  Én 20 éves vagyok és amiket írtál az mind rám stimmel!
  Nagyon halál félelmem van-van úgy aludni nem merek mert azt hiszem hogy meg ál a szívem vagy agy vérzést kapok.nagyon sokszor rám jön sajnos ez a pánik betegség és nagyon rossz mert most kezdtem ujj életét az élet tarsamal.. és úgy e Man nem a szüleimmel élek meg nagyon félelem jött rám hogy meg halok.. segítséget szeretnék kérni tőled..ja és még anyit szeretnék le írni hogy mikor rám jön ez a pánik betegség én Istenhez fordulók imatkozok és meg nyugszok tőle..! És nagyon szeretném ha tudnál nekem segíteni egy kis beszelgetesel hogy még mit is tehetnék hogy muljon el ez rólam mert nem tudom magam jól érezni ha el megyünk valahova a barátommal egyből felek és haza kell hogy menyunk és nem akarom ezzel a barátomat se szenveszteni hogy ő se tud miattam sehova el meni.. én ennyit szeretem volna írni

  Válasz
  • Kedves Vivien, köszönöm az üzeneted. Megporóbálnék segíteni neked: kérlek látogass el ugyanitt a kapcsolatoldalra és lépj kapcsolatba velem, hogy segíthessek. Gábor

   Válasz
 4. Kedves Gabor!

  En attol felek mindig, amikor van valami betegsegem, hogy daganat okozza es meg fogok halni. 2 eve kezdodott, miota refluxos lettem es mindenfele tuneteim voltak. A torkom a savtol piros volt honapokig, kutakodtam interneten, gegerak. Hasam, emesztesem nem jo, gyomorrak. Most a derekammal vannak panaszok, gerimcdaganat. Korabban egy fogaszati kezeles utan a nyakamon lett egy kis duzzanat, nyirokcsomo daganat/limfoma. Tehat lenyegeben hihetetlen negativ lettem, mindig a legrosszabbat kepzelem el. Szoval ezek nem rohamok. 32 eves ferfi vagyok egyebkent. Mit javasolna, miert van ez, van ennek vmi neve, megvaltoztathatom ezt a gondolkodast? Anelkul, hogy mindig rohannek vizsgalatra emiatt, h lassam, negativ, es minden rendben.

  Válasz
  • A kérdésére a legőszintébb válaszom, ha Önt idézem: mindig a legrosszabbat képzelem el. Röviden ezért van. A kérdés természetesen az lehet, hogy miként lehetne ettől megszabadulni? Nos azt már tudjuk, hogy ez egy elképzelés. A logika az lehet, hogy egy negatív elképzelést egy másik pozitív elképzelésre kellene kicserélni. Ebben tudok segíteni. Vegye fel velem a kapcsolatot és beszéljünk! Látogasson el a kapcsolat oldalra…

   Válasz
 5. Szia Gábor!
  Nem vagyok pánikbeteg, legalább is soha nem voltak rohamaim. De szilveszter óta nem érzem lelkileg jól magam. Ez a szív leállás. Nem tudom mi hozta ki ezt az érzést belőlem. De felemészti az egész napom. Bármit csinálok napközben…. A szivemre gondolok. Elönt valami nagyon rossz érzés, hogy bármikor megállhat és meghalhatok. Nem értem mi hozta elő. De azt akarom, hogy minél elöbb elmúljon. Néha bele szurkál, de tuti ezt ez a gondolataim idézik elő. Olvasva az írásodat ok okozati dolgok vannak. Minél jobban megikedünl, annál rosszabb lesz. Kérlek írjál pár sort, hogy mit csináljak, hogy egyáltalán elmerjek aludni. Hálásan köszönöm. KRISZTI

  Válasz
  • Szia Kriszti,
   Meditációt javasolnék, benne élénken és rendszeresen elképzeled, hogy minden rendben veled.
   Keress meg egy szakembert vagy egy tapasztalt vezetőt is, aki segíthet kivezetni ebből az állapotból.
   Legjobbakat:
   Gábor

   Válasz
 6. Űdv. Ugyan ez a bajom amit ön leirt. 1honapja. Hagytam el a volt párom. Lelkileg tönkre tett. 7evig voltam vele. Volt ilyen pánik rohamom 2x. De nagyon rossz. Most itt vagyok egy anyaotthonba 1honaoja a 2 gyerekeimmel. De ovi se jövedelmem. Tanácstalan vagyok . Nagyon rossz hogy tudnám ezt megszüntetni. Mint aki mindjárt meg hal. Akkor hagytam el a parom amikor meghalt az apósom. Így bűntudatot is lett. Nem tudom mit tegyek hogy elmuljin ez a pánik roham. Sokat stesszelek. És szorongok a jövőtől

  Válasz
 7. Olyan érzésem van mintha súlyos beteg lennék. A szívemmel lenne gond. És bekepzelem hogy haldokloj. Ennyi itt a vég. A testem nem érzem.

  Válasz
  • Kedves Melánia, köszönöm, hogy megosztottad a több szinten is kellemetlen érzést. Tudom, hogy sokkal több, mint kellemetlen, inkább olyan, mint ami ellehetetleníti az embert. Két megoldást javaslok. Az egyik belenyugodni egy azonnali gyógyszeres kezelésbe, ami 10% konzultációból és 90% gyógyszerszedésből áll. Van egy másik módszer is: keresni valakit, aki már volt nagyon hasonló állapotban viszont néhány évnyi szenvedés után szerencséssen megtalálta a kiutat belőle, így tudja, hogy kell kigyógyulni ebből az állapotból. (Jómagam a második kategóriába tartozom és örömmel segítek, ha tudok)

   Gábor

   Válasz

Szólj hozzá!