Hogyan növelhető az önkontroll és csökkenthető a pánik-szorongás egyszerre?

A nap gondolata pánik nélkül
A nap gondolata pánik nélkül
2016. december 21-óta

– Lehetnék türelmesebb is! Igazából mindig is volt egy olyan érzésem, hogy a türelem hiánya, más szavakkal a türelmetlenségre való hajlam nem igazán csökkenti a szorongást pánikbetegség esetén, sőt…
– Így igaz. Gondolom szeretnéd tudni, hogyan függ össze a türelmetlenség a hamarabb pánikrohammal, vagy a türelem az elodázott pánikrohammal. Elmagyarázom. Talán mindnyájan emlékszünk a híres mályvacukor kísérletre. „egy mályvacukrot kérsz most, vagy inkább kettőt egy kis idő múlva?” A gyerekek megoszlottak a kísérlet alatt. Voltak, akik a türelmetlenségük áldozataként, csak egy cukorkát kaptak, míg mások a türelmük zálogaként egy kis idő múlva két mályvacukrot vehettek és ehettek. A jutalom hiányát nem viseljük könnyen. Káin és Ábel bibliai története évezredek óta emlékeztet minket erre. A pánikrohamok is emlékeztetők, azt mondják: „Hej! Elég volt! Változtatnod kell!”
– Hogyan függ össze a Káin és Ábel történet a türelemmel?
– Csak annyiban, hogy a türelem és a türelmetlenség évezredek óta velünk van. A kérdés, hogy melyiket válasszuk? A türelmet-e a türelmetlenség felett?
– Értem. Tehát Káin türelmetlen volt, miközben rossz szemmel nézte, hogy az Úr Ábel áldozathozatalát kedvelte?
– Nem csak türelmetlen, de gyilkos is. Ami jól tükrözi, hogy még akkor sem biztos a jutalom, ha türelmes vagy, viszont szinte biztos a büntetés, ha türelmetlen vagy. Más szavakkal türelmesnek lenni jobb. Sőt, ha türelmes vagy, úgy még az elfogadás készsége is életre kap benned, ami további lehetőségeket teremt életed napfényesebb útszakaszának hajnalán.
– Igen. De még mindig nem volt szó arról, hogy hogyan függ össze a türelem a pánikroham késleltetésével? Jól mondom?
– Jól mondod. A pánikroham késleltetésével a türelem az elfogadás szellemi és biológiai aspektusait motiválja, ami felnyitni engedi szemeidet, hogy jobban megláthasd a kiutat. Áldozathozatal nélkül semmi sem megy. Nagyon fontos, hogy a megfelelő áldozatot hozzuk! S akkor az Úrnak is jobban tetszik majd.

Pallos Gábor:

Szeretnéd megtudni, hogyan jöttem ki 15 év pánikbetegségből?

Valamennyi feliratkozómmal megosztom: itt és MOST
Személyes tapasztalatok, őszinte és hiteles pánikbetegség információk
Pánikroham praktikák, amik nekem is segítettek

Szólj hozzá!