pánikbetegség tünetei gyanánt egy fiatal lány pánikroham és szorongás közepette

Pánikbetegség tünetei: pánikroham és szorongás

Feltöltve:
pallos gábor utolsó pánikroham feledhetetlen volt
…ha hagynám 😉 Inkább tanulok belőle és megosztom tapasztalataimat Veled 😉

Pánikbetegség tünetei közül talán a pánikroham és a szorongás az, ami leginkább megviseli az embert. Azért írom ezt a cikket, hogy általa kissé jobban is bepillanthassunk magának a pánikrohamnak és a szorongásnak az egymáshoz való viszonyához.

Pánikbetegség, aminek tünetei: gyakori pánikroham és intenzív szorongás

Jól ismerem ennek a fejezetnek a tartalmát, hiszen megéltem őket. 15 évet töltöttem a pánikbetegség tünetei között, ahol néha kevésbé, máskor meg jobban, de a szorongás állandó volt és a pánikroham meg rendszeres. A pánik betegségről, a tünetekről és erről az időszakról itt olvashatsz bővebben.

Így látom az összefüggést mindhármuk között:
A szorongás idéz elő még több szorongást, amiből egyszer ha pánikroham lesz, utána szükségszerűen több pánikroham is lesz. A pánikrohamok együtt a szorongással alkotják magát a pánikbetegséget.

A következő részben azt fogjuk megnézni közelebbről is, hogy vajon lehetséges-e az, hogy a pánikrohamot szorongás okozza

Lehet a szorongás a pánikroham okozója?

Szorongásból nem feltétlenül lesz pánikroham, viszont egy pánikbetegség benne rendszeres pánikrohamokkal, az viszont mindig sok szorongást tartogat.

Úgy értem, hogy az, aki szorong, néha nagyon intenzíven szorong és kicsit később jobb lesz az illetőnek. Ugyanakkor egy pánikroham, de főleg a sokadik pánikroham, ami annyira félelmetes (halál-félelmetes), tehát egy pánikrohamot megelőz egy – én így hívom – elő-aggódás, ami egy egyre intenzívebb felfelé ívelő szorongás periódus. Pánikroham esetén ez az elő-szorongás elmaradhatatlan és maga a szükségszerűen kitörő pánikroham maga is a szorongásból „gyűjtötte” minden erejét.

Önmagában – hogy megválaszoljam a kérdést: Lehet-e a szorongás egy pánikroham okozója? – önmagában, igen. Lehet, szerintem. Sőt sok esetben egymástól függenek. Úgy is mondhatnám, hogy sok esetben nincs pánikroham szorongás nélkül.

A kivétel talán az lehet, amikor… mondok egy példát.
Például evés után hirtelen megszédül az ember. Ez lehet annyira ijesztő is, hogy a megszédülés ijedtségére még egy pánikroham is hozzájárul. Ez elképzelhető. Ugyankkor ritka.

A most következő fejezetben azt szeretném átvenni, hogy mi a különbség egy intenzív szorongási roham és egy pánikroham között.

Mi a különbség intenzív szorongás és pánikroham között?

Ezt elsősorban angol nyelvterületen kérdezik az emberek. Elmondom miért. Amikor azt írom, hogy intenzív szorongás, akkor az angol kifejezésre gondolok, anxiety attack és amikor azt, hogy pánikroham, akkor az angol panic attack kifejezésre.

Namost az igazság az, hogy mi magyarok leginkább azt mondjuk, hogy pánikroham és kész. Úgy értem, hogy azt, amit angolul úgy mondanak, hogy anxiety attack, mi azt is úgy mondjuk, hogy pánikroham, csak úgy, mint a másikat, ami angolul a panic attack.

Mi a különbség a kettő között?

Ma már gyakorlatilag semmi. Már szinte az angol nyelvű pszichológia szakirodalomban sincs különbség az anxiety attack és a panic attack között, ugyanis ha pánikroham, akkor csak azt mondják, hogy panic attack.

Régebben az volt a különbség, hogy:

  • Egy anxiety attack, vagyis egy nagyon intenzív szorongás periódus kiváltó oka ismert volt annak számára, aki az intenzív szorongás elszenvedője volt.
  • Ugyanakkor egy panic attack, vagyis egy pánikroham az úgy jött ismeretlenül és váratlanul, mint derült égből a villámcsapás.

Tehát a szorongás tetőfokán ismert a szorongás előidéző oka, míg egy pánikroham esetén nem ismert.

Nekem az a véleményem, hogy nem teljesen korrekt azt mondani, hogy a pánikroham előfordulását és okát nem lehet ismerni. Én 15 évet éltem pánikbetegségben és azt figyeltem meg, hogy amit a pszichológiai szakirodalom ír, az nem teljesen felel meg a realitásnak.

Talán egy éjszakai pánikroham… arra lehetne mondani, hogy az ismeretlenből jön. Vagy inkább… ki tudja, hiszen alszik az ember. Talán az álmokból…

Konklúzió

Ez volt a pánikbetegség tünetei cikk, ami főként a pánikroham és a szorongás összefüggéseire fókuszált.

Megtárgyaltuk a az angol panic attack és az anxiety attack, azaz a (látszólagosan) ok nélküli pánikrohamot és az előrelátható (elő-szorongás) pánikrohamot. De még ez előtt arról volt szó, hogy vajon a szorongás lehet-e előidézője pánikrohamoknak közvetlenül és közvetve egy pánikbetegség időszaknak.

Mint például az én esetemben is volt. Hála Istennek én már kigyógyultam belőle. Most pedig itt vagyok, hogy segítsek neked.

Szeretettel:
Gábor

Segíthetek Neked is pánik nélkül lenni?

  • december 21-én éltám át az utolsó pánikrohamot
  • azóta túl vagyok 15 év pánikbetegségen
  • sokat tanultam belőle

Ui.: Ha nekem sikerült leküzdeni a pánikbetegséget, Neked is sikerülhet!

gábor félelem szorongás nélkül

Pánikbetegség leküzdése, pánikroham kezelése (saját) tapasztalatok!

  • Kapjál hetenete pánikbetegség leküzdése személyes tapasztalataimból
  • Depresszió, pánikroham, pánikbetegség, agorafóbia és erős félelem leküzdése tippek

Szeretnéd megtudni, hogyan jöttem ki 15 év pánikbetegségből?

Valamennyi feliratkozómmal megosztom: itt és MOST
Személyes tapasztalatok, őszinte és hiteles pánikbetegség információk
Pánikroham praktikák, amik nekem is segítettek

Üdvözöllek! Pallos Gábor vagyok.

Jelenleg Londonban élek és a főállásom mellett igyekszem jótékony célokra felhasználni mindazt, amire 15 év pánikbetegség megtanított.

Facebook
Messenger
Email
Chat
Miben segíthetek?

Ez a legolvasottabb cikkem (köszönöm!)

Írásomban az éjszakai pánikroham borzalmaira igyekszem bepillantást nyújtani hiszen jómagam is átéltem többször is. Hála Istennek! 2016. december 21-ével – utolsó pánikroham: 15 év pánikbetegség vége – már ez is a múlté lett.
éjszakai pánikroham
„Először egy éjszakai pánikroham lepett meg, majd arra jött rá még 15 év pánikbetegség”.

Pánikbetegségről, pánikrohamokról, halálfélelemről és kényszerbetegségről őszintén és hitelesen írok


Ezt a videót láttad már?

ezt most szeptember 5-én töltöttem fel a YouTube csatornámra, aminek szintén Pánik Nélkül a neve.
Halálfélelem lelki okai: ÉLETVESZÉLY – gyógyszerek vajon segíthetnek? (2021)

A halálfélelem lelki okai. Erről beszélek, érdemes belenézned, különösen akkor, ha a pánikrohamaidban már jómagad is átéltél halálfélelmet.

További videók pánikroham és halálfélelem témákban

Pánikroham enyhítő praktikák pánikbetegség és pánikrohamok ellen. Láttad már?
Figyelemelterelés, egyike a legjobb pánikbetegség segítségnek

Szólj hozzá!