Pánik NélkülPánikbetegség vérnyomás problémát rejt?


Pánikbetegség vérnyomás problémát rejt?

Mielőtt „bemondanám” az unalmast, hogy „hát ezt majd a kedves olvasó dönti el”, hogy igaz-e, hogy a pánikbetegség magas vérnyomás problémát rejt-e, szeretném azzal kezdeni, hogy IGEN, én így tapasztaltam. 15 évig voltam pánikbeteg, előtte évtizedekig szorongtam, félelem, aggodalom közepette éltem (jóllehet a körülményeim nem kényszerítettek rá). Emlékszem, gyerekkorom óta magas volt a vérnyomásom. Hogy a stressztől volt-e? Kimondom: IGEN, attól volt. Bizonyított? Hm… és az ellenkezője? Hm… A cikket azzal tervezem kezdeni, hogy összehasonlítom a pánikbetegség tünetei listáját a magas vérnyomás tünetei listával, hogy láthassuk, vajon mennyiben egyeznek meg egyáltalán.

A pánikbetegség és a magas vérnyomás tünetei egyformák?

Tény, hogy amíg a pánikbetegség legnyilvánvalóbb tünete a pánikroham, addig a magas vérnyomás betegségnek messze nincsennek olyan nyilvánvaló tünetei, jóllehet a fejfájás, homályos, vagy dupla látás, rendszeres orrvérzés és légszomj, ezek „hivatalosan” a hipertónia tünetei szoktak lenni.

Most felsorolom a pánikbetegség tüneteit, de ez leginkább pánikroham esetén nyilvánul meg. Arra kérlek, hogy arra figyelj, hogy: „légszomj”.

Pánikroham tünetei (pánikbetegség esetén):
Nem annyira szívszorítás, inkább heves szívdobogás;
nehézlégzés következtében fulladásérzés, ami légszomj kíséretében szokott járni;
nekem nem volt ilyen, de gyomortáji vagy alhasi fájdalom is ott van a tünetek-listán;
fejfájás, hányinger, hasmenés és magas vérnyomás (ezeket én is produkáltam);
aztán az érzések: halálfélelem (nekem ez mindig volt), feszültség, félelem, aggodalom, félelem egy újabb rohamtól (ez az elő-aggódás), félelem egy súlyos betegségtől (ocd, kényszerbetegség).

Ha összehasonlítjuk a pánikreakciók listáját a hipertónia, vagy magas vérnyomás tünetei listával láthatjuk, hogy a légszomj, közös. Ezen a ponton „szokás” értelmezni (?) hogy a pánikbetegség és a magas vérnyomás összetéveszthető.

Egyébként szerintem nem téveszthető össze. Én 15 évig voltam pánikbeteg (3 éve saját erőmből leküzdöttem a pánikbetegséget). Állandóan magas volt a vérnyomásom. Gyerekkorom óta (nyilván a folytonos szorongás okozta magas vérnyomás volt). Ma már nincs magas vérnyomás problémám és már nem vagyok pánikbeteg. Itt egy cikk arról, hogyan csináltam.

Egy teljes nap vérnyomás mérővel a karodon

A „fehérköpeny szindróma” valóságos, ebben talán senki sem kételkedik. És abban sem, hogy a fehérköpeny reprezentálta pánik és magas vérnyomás valódi félelemérzet és valódi diagnózis. Fehérköpenyes magas vérnyomás, szokták még így is nevezni – tudod, amikor az ember belép a rendelőbe, meglátja a fehérköpenyt és az orvos magas vérnyomás diagnózist állapít meg. Az ellenkezőjét talán legkönnyebben egy 24 órás vérnyomás mérő monitorozással lehet kiküszöbölni.

24-órás ambuláns vérnyomásmérés (ABPM)

Eredetileg a fehérköpeny szindróma ellen fejlesztették ki (bár ebben lehet, hogy tévedek), hogy 24 órás félóránkénti vérnyomásmérés átlagolásából pontos képet kapjanak a vérnyomás értékéről. Tény, hogy a módszer elkerüli a rendelő és a fehér köpeny miatti félelemérzet tényét.

Nekem is volt egyszer részem benne. 10 évvel ezelőtt pánikbetegség és magas vérnyomás volt a tarsolyomban, amikor megérkeztem Londonba (dolgozni jöttem). Gyógyszert is szedtem magas vérnyomás miatt. A 24 órás ambuláns vérnyomásmérő – számomra – csodát állapított meg: nem is volt magas a vérnyomásom. Kérték, hogy hagyjam abba a vérnyomáscsökkentőt. Sosem felejtem el a meglepetést, amikor éjszaka arra ébredtem (többször is), hogy a vérnyomásmérő felfújódik a karomon. Jó volt… és hasznos.

Igen, hasznos dolog ez a vérnyomásmérő, hiszen képet adhat egy esetleges súlyos betegségről, a magas vérnyomásról, aminek számos szövődménye lehet.

Hasznos még azért is, mert általa megnyugtató módon különválasztható: a pánikbetegség és a magas vérnyomás.

Oké.
24 óra vérnyomásmérés.
Emlékszem milyen meglepő volt éjszaka arra ébredni, hogy felpumpálódik a karom 🙂
Viszont megnyugtató tudni is ugyanakkor, hogy mi a pontos diagnózis vérnyomás kapcsán.

Szorongás először, majd szívpanaszok: ez a jó sorrend

Szívproblémát minden esetben orvossal ki kell vizsgáltatni!

És ha már az orvos megállapította, hogy nincs baj a szíveddel, egyrészt, másrészt pedig visszaemlékszel, hogy először mindig a szorongás jön és csak utána a szívpanaszok, nos ez a „jó” sorrend, ami téged is megnyugtathat.

Igen, ennek pont az a lényege, hogy te is megnyugodj. Hiszen – tudom, mert megtapasztaltam, míg pánikbeteg voltam 15 éven keresztül – elmegy az ember, kivizsgálják, nem talál az orvos semmit, ám egy pánikbeteget ez csak ideig-óráig nyugtat meg. Jön az elme és azt kérdezi, hogy „Jó jó, de mi van ha… X” – ahol az X helyébe millió-egy dolog, gondolat, szorongás tárgya, félelem tárgya, stb. kerülhet. És, mint tudjuk kerül is.

Hálás vagyok, hogy velem tartasz.
Gondoljuk végig miről is volt szó eddig: pánikbetegség és magas vérnyomás, így kezdődött az első fejezet, pontosabban a pánikbetegség tünetei és a magas vérnyomás tünetei. Ezután 2 „megnyugtató” fejezet következett, ami a folytonos szorongás, magas vérnyomás, félelemérzet ellen diagnózis; az a fejezet, amelyik a 24 órás vérnyomás monitorozásról szól, talán jobban, mint az, amelyik a szívpanaszok „helyes sorrendjéről” szólt.

Végül (és már tényleg…) szeretnék megválaszolni a főcím kérdésére, hogy „akkor most okoz-e a pánikbetegség magas vérnyomás problémát egyáltalán?” Ez következik most.

Most akkor okoz a pánikbetegség magas vérnyomás problémát?

Szerintem igen, de úgy tudom, hogy még nem bizonyított. Elmondom mire alapozom: 15 év pánikbetegség benne hetente hetente tört rám egy egy pánikroham, ami állandó halálfélelem kíséretében zajlott. Nem volt „kellemes”, de már vége. Sikerült megtalálnom a kivezető utat.

Szerintem pánikbetegek százezrei lehetnek a magas vérnyomás problémával ugyanúgy, mint én lehettem. A fehér köpenyes szindrómára gondolok.

Gondolj bele, ha egy pánikbeteg (és vele megannyi szorongás, félelem, halálfélelem, rohamtól való aggódás, irreális gondolatok, kényszer gondolatok, stb) odamegy a rendelőbe vérnyomást mérni vajon a fehér köpenyes félelem tényleg kizárt, hogy előjönne? Nem hiszem. Egyáltalán nem hiszem. Ezért szerintem pánikbetegek százezreinél a diagnózis a magas vérnyomás, a gyógyszer pedig vérnyomáscsökkentő életed végéig.

Hacsak valaki nem olyan szerencsés, mint én voltam, hogy ráraknak egy 24 órás ambuláns vérnyomásmérőt. Szerintem még így is százezreket diagnosztizálnak magas vérnyomással, úgymond, jobb híján. Ami pedig azt jelenti – hogy válaszoljak a fejezetben felvetett kérdésre – hogy igen. Tehát a pánikbetegség túlnyomó részben együtt jár magas vérnyomással.

Köszönhetően az állandó készenlét állapotának, a stressz, a szorongás, a félelem, tehát a készenlét, a fight-or-flight reakció, az üss vagy fuss reakció. Igen ezek állandó belső fizikai igénybevételek, úgymond, ami magasabb vérnyomást eredményez természetszerűleg. Csak úgy, mint szeretkezéskor.

Segíthetek pánik nélkül lenni?

gábor félelem szorongás nélkül

2016. december 21-én éltem át az utolsó pánikrohamot

Túl vagyok 15 év pánikbetegségen

Sokat tanultam belőle

Hírlevél

Hírlevélről-hírlevélre írok róla, hogyan jöttem ki a pánikbetegségből

További tippek, amik azonnali pánik és szorongás enyhítők

Szólj hozzá!