Egy fiatal lány kezeivel eltakarja arcát illusztrálva pánikbetegség és pánikrohamok

Pánikbetegség és pánikrohamok hitelesen

pallos gábor utolsó pánikroham feledhetetlen volt
…ha hagynám 😉 Inkább tanulok belőle és megosztom tapasztalataimat Veled 😉

Valaha is érezted-e már azt, hogy hirtelen erős félelem és szorongás törne rád? Én igen… Az utolsó pánikroham élményem egy 15 éves pánikbetegség időszakot választ ketté életemben. 3 éve már pánikrohamok nélkül élek – hála Istennek. Sokat tanultam belőle. Olvass bele és tudj meg többet ebből a pánikroham, pánikbetegség, tünetek, kezelés és öngyógyulás ismertetőből.

Mi a pánikroham?

A pánikroham egy erős félelem, ami mint derült égből a villámcsapás tör rá az emberre, heves szívdobogás érzéssel jár, amit nehéz légzés tetéz. Az ember ilyenkor nehezen gondol másra, mint halálfélelem; vagy sokakra a megőrüléstől való félelem nehezedik. Hirtelen félelem lesz úrrá ilyenkor, ami általában váratlanul jön. Éjszakai pánikroham is előfordulhat, ami álmában lepi meg az embert, vagy gyakran nappal jön és szinte a semmiből tör elő.

Állandó szorongás esetén előfordulhat pánikroham, ami csak, úgymond egyszeri előfordulás, ám a legtöbb pánikroham gyakran visszatér és pánikbetegség alakul ki. A visszatérő pánikrohamok okai között sokszor bizonyos szituációk lelhetők fel, ahol – úgy tűnik – egyetlen közös szokott lenni: ez pedig az, hogy előfordult már abban a szituációban korábban is pánikroham. Így a szituáció maga közvetlenül tűnik a veszélyforrásnak, ami halálfélelmet is okozhat köszönhetően a vélt „sebezhetőségnek” (segítség hiánya, „mit szólnak mások”, stb). Ebben a veszélyforrásban, szituációban és a pánikroham kellős közepén egyszerre alakul ki egy fiziológiai reakció, amit úgy hívunk, hogy üss vagy fuss reakció.

Tény, hogy semmilyen egészségügyi panasz nem szükséges a pánikrohamok kialakulásához, sőt a legtöbben egészséges emberek, bár jóllehet ugyanakkor meg sokaknak korábban már lehetett gátlásosság tapasztalatuk, vagy szociális fóbia, esetleg depresszió diagnózisuk is. Azt szoktam mondani, „Ha nekem sikerült, neked is sikerülhet!” Vagyis ha nekem sikerült a pánikbetegség öngyógyítása, neked is sikerülhet: a pánikbetegség gyógyítható. Jóllehet a legtöbb pánikroham halálfélelem érzés kíséretében tör rá az emberre, ám mégis léteznek gyógymódok, amik a pánikbetegség szimptómáit sikerrel kezelik. Így az önbizalom visszanyerhető és a korábbi pánikbeteg élete visszatérhet a normál kerékvágásba.

Gábor története

Az első pánikroham éjszaka tört rám. Soha sem felejtem el. Életem egyik legfélelmetesebb élménye volt. Hihetetlen félelmetes volt. Sőt halálfélelem volt. Egyszer csak arra eszméltem, hogy valami zuhanás félét élek át. Ez a zuhanás élmény volt ijesztő. De nagyon… Heves szívdobogás jött rám, nehézlégzés közben alig kaptam levegőt, és a halálfélelem. Utána még sokáig remegett kezem lábam. A remegés miatt alig tudtam lenyugodni és visszaaludni.

Másnap, amolyan óvatos voltam. De ez sem jó kifejezés: sokkal inkább megfélemlített. Mint aki már nem ugyanaz az ember. Féltem ugyanis attól, nehogy újra hasonlót keljen átélnem. A második pánikroham nem váratott sokat magára, talán vagy 10 napot, vagy valami hasonló. Sokkal hevesebb szívdobogás és halálfélelem élményem volt másodjára, mint elsőre. Viszont a második nem éjszakai pánikroham volt, hanem nappali (a változatosság kedvéért). Féltem, hogy nehogy rosszul legyek emberek előtt. Féltem, nehogy jöjjön a harmadik pánikroham.

Aztán jött a harmadik is. Meg a negyedik is. Stb… 15 év pánikbetegség vette kezdetét. Teljesen megváltozott az életem, de ma már nem vagyok pánikbeteg. Elmúltak a pánikrohamok.

Pánikroham jelei és tünetei

Pánikroham tünetei rendszerint gyorsan jelentkeznek. Az első tünetek megjelenésétől a pánikroham okozta halálfélelem csúcsáig rendszerint kevésszer telik el több mint 10 perc és ritkán tart tovább, mint 40-50 perc. Bárhol és bármikor bekövetkezhet, a metróban, repülőben, vezetés közben, vásárlás közben vagy moziban. Viszonylag hirtelen szakad vége és a roham elmúlik egy fél órán belül.

Saját személyes tapasztalatom, hogy a legtöbb pánikrohamot mintegy előrelátó félelem és aggódás előzi meg, veszélyérzet, ami a vélt veszély miatt halálfélelembe torkollik. Szintén személyes tapasztalatom, hogy mintegy varázsütésre ér véget. Enyhülni kezd a halálfélelem szinte hirtelen, olyan, mintha az agy belátta volna, hogy kiszabadultál az oroszlán karmai közül… élve. És ezzel gyakorlatilag (szinte) vége.

Pánikroham tünetei általában a következők szoktak lenni:

A pánikroham tünetei listája valóban bővelkedik tünetekben. Nem szándékozom túl sokat ideírni, de tájékoztató jelleggel itt találod a legfontosabbakat és mindegyik mellé tettem a saját tapasztalataimat is.

Általános tünetekTünetek, amiket én tapasztaltam
Nehézlégzés, légszomj és hiperventilációMinden alkalommal én is csak kapkodtam a levegőt
Heves szívdobogásÁllandóan a torkomban dobogott a szívem
Kényelmetlenség és mellkasi fájdalom illetve inkább rossz érzésFura érzések a mellkasom környékén,
Remegés, belső remegésPánikroham teljes időtartama alatt remegtem a félelemtől
Ájulásérzés, szédülés, émelygés, ritkán hányinger és izzadásÁjulásérzés jelentkezett nálam legtöbbször. Hányinger kevésbé…
Zsibbadás, kézfejek és lábak szurkáló vagy visszkető érzése (paresztézia)Éreztem viszonylag gyakran, leginkább paresztézia érzés a csuklóimban
Disszociácó, depreszonalizáció és derealizációTestenkívüliség, álomszerűség érzés nálam is megvolt (az első tíz évben, később már „belejöttem” és nem jelentkeztek annyira markánsan)
Hideghullám és/vagy hőhullámEzekre nem emlékszem, hacsak néha a hideghullám miatt nem reszkettem…
ElpirulásNem tudom…
Rettegés a kontrol elvesztésétől, megőrüléstől való erős félelemNem féltem a megőrüléstől tulajdonképpen
HalálfélelemMindig, minden egyes pánikroham alkalmával halálfélelmem volt.
Ha egyetlen tünetet kellene mondanom (kettőt mondok) az vagy a halálfélelem vagy a megőrüléstől való félelem. Tehát vagy az egyik vagy a másik, de nem egyszerre. A fent felsorolt többi tünet mind innen ered köszönhetően a félelemnek.Nálam a halálfélelem volt a vezető ok. Ha nem lett volna halálfélelmem nem lettem volna pánikbeteg és nem jelentkeztek volna a fenti tüneteim sem.
Írtam egy cikket, amiből megtudhatod, hogyan indultam el a pánikrohamok le-győzelmének útján.

Szívroham vagy pánikroham?

Sokszor a pánikroham tünetei nagyon hasonlítanak egy szívroham szimptómáihoz. Emiatt sokszor sokan életveszélyesnek hiszik a pánikroham tüneteit, amiket tapasztalnak és azonnali orvosi segítséget kérnek. Jól teszik, hiszen kizárólag csak az orvos tudja megállapítani, hogy egy adott tünetegyüttes: heves szívdobogás, mellkasi fájdalom, nehézlégzés vajon ténylegesen szívroham-e, vagy „csak” egy pánikroham.

Pánikbetegség jelei és tünetei

Gyakran az ember szorong és szorong, ami ritkán hevessé válik és pánikroham lesz belőle, és nem is fordul elő csak egyszer-kétszer, főként a szorongás hetei (hónapjai) alatt. Ugyankkor meg mások azt tapasztalják, hogy egyszer csak egy pánikroham jön szinte a semmiből és onnantól rendszeressé válnak a pánikrohamok.

A következőkben összegyűjtöttem néhány jellemzőt, amit párba állítottam a saját tapasztalataimmal.

Pánikbetegség jelei általábanÉn így éltem meg 15 év pánikbetegséget
Rendszeresen és váratlanul pánikrohamok fordulnak elő látszólag szituációtól függetlenülNálam is így volt: pánikrohamok jelentkeztek halálfélelemmel kb. hetente egyszer (vagy többször néha)
Szorongás és félelem egy legközelebbi pánikroham előfordulásátólA 15 év alatt én is megfigyeltem ezt és elő-aggódásnak hívom. Anticipációnak írják a szakirodalomban. Jóllehet meg tudtam figyelni magamon, de nem tudtam tenni ellene semmit, amíg pánikbeteg voltam.
Elkerülés, mint stratégia, hogy együtt éljen az ember a pánik fenyegetésselNekem is megvolt. Amit tudtam elkerültem, hogy biztonságban tudjam magam. Természetesen ez 15 év súlyos áldozathozatal volt az életemből.

Pánikbetegség jellemzői

Ha egyszer kétszer a szorongás csap át pánik szerű félelemmé, ami pánikrohamnak számít, ott leginkább a szorongás természetét érdemes vizsgálni. Megfigyelhető, hogy jellemzően egy fennálló félelem okozta szorongás gyülemlik néha bele egy-egy pánikrohammá csúcsosodott félelemhullámba. A szorongás ez esetben ugyanúgy aláássa a hétköznapokat és eltéríti életcéljaitól az embert, mintha pánikbeteg lenne az ember.

Pánikbeteg életmód jellemzőiVisszaemlékszem pánikbeteg életemre (pontosabban: sosem felejtem el)
Félelemmel teli anticipáció egy legközelebbi pánikrohamtól kitéríti az embert a kerékvágásból, céljai megvalósításából és elfogadhatónak nevezhető életéből. Félelem a félelemtől. Ez jellemző két pánikroham között.Igen. Velem is így volt. Félelem a félelemtől. Halálfélelem egy pánikroham közben, ami úgymond visszaredukálódik félelem-a-félelemtől állapotba. Teljesen más életet éltem 15 évig emiatt.
Mániákus elkerülés, biztonságban akaró maradás, amit azonnal beiktat az ember az életébe. El akarja kerülni általuk a legközelebbi pánikrohamot. Ma már tudjuk, hogy valamennyi elkerülés-taktika nem hogy fenntartja a pánikbetegség állapotát, de hosszú távon ront is a helyzeten.Pontosan. Amit csak tudtam elkerültem. De nem mindig. Munkába kellett járnom. Ez adta meg a heti egy alkalmat arra, hogy pánikrohamot éltem át. Nem akarok panaszkodni, hogy mi lehetett volna belőlem, ha nem élem át azt a 15 év pánikbetegség korszakomat, egy biztos ezt a cikket nem írtam volna meg nélküle.
Segítségül hívni valakit, hogy biztonságban maradjon. Családtagot, barátot áthívni, hogy biztonság tudatot adjon. Megkérni valakit, hogy legyen vele, amíg felér a lifttel a 12. emeletre. Nekem olyan természetű volt a pánikbetegségem, hogy inkább szégyelltem a pánikrohamok mibenlétét, így gyakorlatilag soha nem is igényeltem senkit magam mellé.

Pánikbetegség és agorafóbia

Korábban még úgy hitték, ha agorafóbia, akkor az félelem nyílt terektől, embertömegektől. Ma már (DSM-5) úgy tartják, hogy agorafóbia és pánikbetegség kapcsolatban állhatnak egymással.

Én is agorafóbiától szenvedtem éveken át. Ideírom életem mentális kontextusát, hogy könnyebben megérthető legyen.

 • Életem hajnalán szeretetben és örömökben éltem. „Valamiért” néha mégis szomorúságban töltöttem gyermekkori egyszámjegyű éveimet.
 • Tizenéves korom tini szakaszában gerincferdülést állapított meg az orvos. Traumát okozott minden egyes gondolat, hogy „Úr Isten, hogyan fogok barátokat, feleséget találni?” Abban az időben úgy mondták: gátlásos, de ma már úgy diagnosztizálnád, hogy szociális fóbia.
 • Katonakorom és a leszerelésem szabadságot hozott ám az élet egyre súlyosabb terhet rótt a vállamra. Mikor depresszió vett erőt rajtam még alig értem el a 20 évet.
 • A szociális fóbia és a depresszió együtt tovább burjánzott életemben és vezető szerepet kapott. Még így is nagyon szerencsés voltam sokszor, ám ha mégsem, az borzasztóan fájt.
 • A szociális fóbiám és a depresszió egyik éjszaka annyira kicsúcsosodott, hogy átéltem életem első pánikrohamát, ami egy 15 éves pánikbeteg időszakot nyitott meg.
 • Úgy számolom, hogy pánikbetegségem kb. 2005-től „csap” át agorafóbiába.
 • 3 évvel ezelőtt éltem át az utolsó pánikrohamot.
 • Mi van a depresszióval és a szociális fóbiával? Hát… köszönik jól vannak 😉 Úgy értem itt vannak velem még most is.
 • 2020. május 15-én.

A fenti timeline, hogy facebookos kifejezéssel éljek, életem mentális „fejlődését” mutatja egészen a mai napig nagyon nagy vonalakban. Átéltem agorafóbiához köthető pánikrohamot vagy ezret. De legalábbis nagyon nagyon sokat. Talán nem szerénység, hogy annak ellenére, hogy nem vagyok pszichológus, tudom mit beszélek.

Általánosságban

Általánosságban az agorafóbia legjellemzőbb tulajdonsága a pánikorhamok közötti rettenetes félelem és aggódás egy legközelebbi pánikroham miatt. Határozottan emlékszem, nekem például a londoni metró néhány állomása életveszélyes fenyegetettséget és állandó alkalmat adott egy egy halálfélelmetes pánikrohamra. Féltem attól, hogy ha kellene (a szívem megállásától paráztam) nem kapnék segítséget. Ha agorafóbia, akkor ez tipikus. Még az is tipikus, hogy fél az ember, nehogy ciki legyen bármi is mások előtt. Ezt – tehát, hogy „Mit szólnak mások” – pedig én, mint tapasztalt pánikbeteg mondom (állítom), hogy ez a szál az agorafóbia egyik eleme, ami szükségszerűen szociális fóbia előzményt kell hogy feltételezzen.

Mik a pánikroham és a pánikbetegség okai?

Jóllehet azt, hogy pontosan mik egy pánikroham, illetve egy pánikbetegség okai nem teljesen tisztázottak, ám annak lefolyása már megismert keretek között zajlik. Úgy tűnik az élet főbb eseményeihez köthető stressz faktorok szerepet játszanak: így például az érettségi, egyetemi vizsgák, új munkahely, házasság és kisbaba a családba (és a veszteségek: haláleset, válás, munkahely elvesztése, stb) mind hozzájárulhatnak egyszer-egyszer (vagy többször), hogy szorongás vagy pánikroham formájában törjön elő a félelem.

A pánikroham és pánikbetegség lelki okai mellett fiziológiai okok is meghúzódhatnak, ezekre az orvosi vizsgálat során fény derül ezért mindig a legjobb ötlet az, hogy felkeresni az orvost.

Pánikbetegség öngyógyítása tippek

Ha vissza tudnék menni az időben, akkor magamnak is mondanám, ám megfelelő időgép híján neked mondom, hogy nem számít mennyire vesz le a lábadról a pánikrohamok pokla és a pánikbetegség gyötrelmei, akkor is vannak dolgok, amiket tehetsz. Nem mondtam jól az előbbi mondatban, mert azért én is sokat tudtam tenni a 15 pánikbeteg év utolsó néhány évében, amik nélkül nem sikerült volna legyőznöm a pánikbetegséget. Legyőzni a pánikbetegséget és átélni a szebb napokat, hát, igazán fantasztikus dolog!

Általános formában – és a saját példáimat is mellé téve – leírom, miket tehet az ember, hogy enyhítse a pánikbetegség nehézségeit.

Általában ezek segítenekNekem ezek segítettek
Tudjál meg minél több mindent a pánik rohamokról! Pusztán azzal, hogy többet tudsz róla, megtudhatod mik a mentális összetevői legyen az pánikroham, pánikbetegség, sokat segít. Kognitív viselkedésterápiát alkalmaztam másfél éven keresztül minden nap. Elmondhatatlanul sokat megtudtam önmagamról. Nélküle nem sikerült volna (így, ahogy…) kijönnöm a pánikbetegség karmai közül.
Cigi, alkohol, drog, kávé. A dohányzáson át a kávéfogyasztásig valamennyi szer testi érzéseket produkálnak, más szavakkal fiziológiai hatásai és utóhatásai vannak. Egy pánikbeteg óhatatlanul a testi hatásokat oknak érzi egy legújabb pánikrohamhoz.Tudnék mesélni: dohányoztam – 15 éve abbahagytam; alkoholista voltam – 14 éve nem iszom egy korty alkoholt sem; drog – sohasem drogoztam; kávé – nem vitt még rá a lélek, hogy abbahagyjam.
Meditáció. Rendszeres meditáció, legyen az jóga, mindfulness, vagy bármilyen relaxáció, segít megtanítani, hogy miként tudsz örömöt és nyugalmat vinni életedbe. Fontos szigete lehet ez életednek, ahol kontrolt tartani nagyon jó dolog.Én is meditáltam rendszeresen. Főleg a 15 éves pánikbeteg periódus vége felé. Meg utána is sokat.
Testedzés rendszeresen. Sokat segít a stresszoldásban. Úszás, a torna, cardio gyakorlatok tényleg hasznosak. Érdemes a rendszerességet fenntartani.Úsztam. De az úszásban és egyéb edzésekben a pánikbetegségem után sokkal jobb voltam, mint közben. Gyakorlatilag most álltam le vele, hogy a koronavírus miatti leállás jött márciusban.

Pánikroham és pánikbetegség gyógyítása

Egy fiatal hölgy terápián halálfélelem és pánikroham kezelést kap

Legyen az agorafóbia, vagy az agorafóbia miatti pánikrohamok, amik együttesen végülis csak a pánikbetegség diagnózist kapják, a legjobb gyógyítás az maga a pánikbetegség kezelése. Hiszen a pánikbetegség kezelése elvezethet egy gyógyult állapothoz, amiben már nincsennek pánikrohamok, sem szorongás miatt, sem agorafóbia miatt. Terápia a legjobb gyógyír. Még akár egy rövid terápia is nagy segítség lehet.

Pánikbetegség kezelése, gyógyításaÍgy gyógyítottam ki magam a pánikbetegségből
Kognitív viselkedésterápia. A leghatékonyabb módszer a tünetek enyhítése érdekében. Sokaknak egyetlen kezelés sorozat is már gyógyult állapotot hozhat. Én is alkalmaztam kognitív terápiát. Egy könyvből tanultam és másfél évig minden nap csináltam. Naponta mentem vissza gyerekkoromba, hogy felszínre hozzak fontos emlékeket. Jóllehet nem állítanám egy pillanatra sem, hogy a kognitív terápiám nem volt hatékony, ám mégsem konkrétan emiatt gyógyultam ki a pánikbetegségből.
Pánikbetegség kezelése konfrontációval. Főleg a testi tünetekre koncentrál. Lényege, hogy mesterségesen nagyon hasonló tüneteket létrehozni, mintha pánikrohamot élne át az ember. Például a hiperventiláció, vagy fejrázás, szédültetés, stb. Ez arra jó, hogy a mesterséges pánikroham tünetek megtanítják az agynak, hogy nincs mitől félni.Bingó! Meghatározott biztonsági keretek között én is hiperventilláló gyakorlatokat csináltam 2 hétig. Ez volt az, amiről úgy hiszem, hogy ténylegesen megtanította az agyamat arra, hogy nincs mitől félnem és nem kell azt hinnem, hogy meghalok. Nekem ez segített!
Szembenézés terápia agorafóbia esetén. A félelem tárgyával kell szembenézni. A terápia lényege, hogy nem egyszerre, hanem olyan apró lépésekben, ami kivitelezhető a pánikbeteg számára. Úgy kell a tyúklépés „hosszát” meglépni, hogy az bátorságot adjon egy következő lépéshez, ami végül elvezet az agorafóbia fogságának végéhez.Én is alkalmaztam mindezt magamon. Segítettem vele másoknak is. Tényleg van olyan kis lépés, ami egyaránt félelmetes is és ugyanakkor tényleg bátorságot ad. Itt a lényeg, hogy bátorságot ad. Ez a bátorság kell a következő kis lépés megtételéhez, ami kivezet a fóbiából.

Pánikroham és pánikbetegség gyógyszeres kezelése

Gyógyszeres kezelésnél a legideálisabb azt figyelembe venni, hogy van-e olyan életminőségbeli nehézség a pánikbetegség tünetei miatt, amit gyógyszeresen lehetne enyhíteni ÁTMENETILEG? Ez az ideális kérdés, hiszen a terápia időben való alkalmazása a pánikbetegség és a pánikrohamok kezelése tekintetében fontos.

Pszichiátriai gyógyszerekGyógyszerek, amiket én nem szedtem
Antidepresszánsok. Több fajtája ismert. Állandó szedés mellett hosszú távon nyújthat segítséget.Soha sem szedtem. Alkoholista voltam korábban, de magamtól abbahagytam az ivást. Nem mertem megkockáztatni, hogy orvoshoz menjek és antidepresszánst írjanak fel. Féltem, hogy az alkoholizmos pokoli nehéz elhagyása után gyógyszereken kell majd élnem életem végéig. Ezért nem…
Benzodiazepinek. Ez is egy antidepresszáns. Fontos tudni róla, hogy annak ténye, hogy rászokik az ember, az igen magas.Soha sem szedtem. Hallottam viszont, hogy tényleg addiktivitása nagyon magas. Hallottam min ment keresztül például Dr. Jordan Peterson.

Hogyan lehet segíteni egy pánikbeteg embernek?

Azzal szeretném kezdeni, amivel nem igazán lehet segíteni egy pánikbeteg embernek.
Mire gondolok?
Hát arra, hogy sokan, akik pánikbetegek annak érdekében, hogy biztonságban érezzék magukat, vagyis úgy vélik, hogy úgy tudják elkerülni a pánikrohamot, ha segítségül hívnak egy családtagot, vagy barátot, hogy legyenek velük. Nos, egyre több tanúbizonyságot lát manapság, hogy ilyenkor a józan észnek ellentmondóan nem hogy nem segítik a családtagok, barátok a pánikbeteget, de még rontják is az állapotot.

Vajon miért van ez így?
Kiderült, hogy mindennapjaink során mindazok, amik arra hivatottak, hogy biztonságban legyünk, azok egyben éltetik is a veszélyérzetet. Pánikbetegség esetén minél több segítséget vesz igénybe a pánikbeteg, annál nagyobb lesz a veszélyérzet, ami veszélyérzet fokozása pánikbetegség esetén, nem szerencsés.

Nem feltétlen azt akarom ezzel mondani, hogy ha egy pánikbeteg megkér, hogy kísérd el őt a liftben, amíg felér az emeletre, akkor pusztán a jóakarat és jószándék kedvéért tagadd meg neki, nem, egyáltalán nem. Inkább azt akarom mondani, hogy nagyobb segítség egy pánikbetegnek professzionális segítség kérésre ösztönözni, semmint biztonságos társaságot adni neki alkalomadtán.

Az én esetemben visszautasító voltam és többször is goromba a segítségnyújtó felé. Sajnálom! Ez az igazság. Hála Istennek, ma már a múlté. Érdemes tudnod róla, hogy nem mindenki fogadja hálásan a társaságot, miközben pánikrohama van.

Ha viszont a pánikbeteg pánikrohama alatt nem bánja a társaságot, akkor érdemes figyelni és segíteni a lélegzést. Kimozdítani valahogy a pánik-szituációból, megkérve őt, hogy csináljon valami totál mást: kézmozgást, karkörzést, lábemelést, fekvőtámaszt, stb.

További segítség

A fenti néhány fejezetben igyekeztem mindent leírni és saját példámmal is segíteni neked, hogy jobban megérthesd milyenek a pánikbetegség tünetei, hogyan zajlanak a pánikrohamok és hogyan lehet kezelni az agorafóbiát.

Több szintű segítséget javaslok. Ha már van pszichológusod az nagyszerű. Ha viszont szeretnél egy tanácsadót is, aki már volt pánikbeteg és saját maga megtalálta a gyógyulás kivezető útját… itt vagyok. Szívesen segítek, ha tudok.

Szeretnéd megtudni, hogyan jöttem ki 15 év pánikbetegségből?

Valamennyi feliratkozómmal megosztom: itt és MOST
Személyes tapasztalatok, őszinte és hiteles pánikbetegség információk
Pánikroham praktikák, amik nekem is segítettek

“Pánikbetegség és pánikrohamok hitelesen” bejegyzéshez 14 hozzászólás

 1. Kedves Gábor!

  Nagyon köszönöm, hogy megosztod mindnyájunkkal tapasztalataidat!
  Sokat segítesz!
  A kérdésem, hogy pontosan melyik könyvet ajánlod (vagy olvastad) a kognitív viselkedésterápia témájában?

  Köszönettel, minden jót kívánva:
  Ági

  Válasz
 2. Kedves Gábor ! Kérdezni szeretném, hogy a szorongasban is tud segíteni ? 2013 január óta szorongok, de jól tudtam kezelni, viszont 2018 nyári időszakban elkapott egy szorongás és ez nem akar elmulni. Van amikor okkal, de legtöbbször targytalanul szorongok.

  Válasz
  • Úgy gondolom, hogy talán igen. Egy sikeresen feltérképezett félelem-rendszer, mint okozó, valamint aktuális szorongás-oldó praktikák jól működnek általában. A tőled kapott adatok alapján pedig jó eséllyel megtalálható lehet majd a kiút a szorongásból. Látogass el a kapcsolatoldalra és kezdjük el az ingyenes félelemfeltérképezést.

   Válasz
 3. Kedves Gábor! 1 hónapja pánik rohamom volt, azóta félek hogy újra rám tör, félek egy újabb pánikrohamtol megijedek és már jön is.. Félek az infarktustol és a haláltól, ha ezekre gondolok egyből jön a rosszul lét. Haláltól való szorongás. Tudnál segíteni?

  Válasz
  • Tudnék!

   Kedves Szilvia!
   Arra alapozom, amit talán olvashattál itt a cikkemben, hogy 15 évig nagyon hasonló tünetek, pánikbetegség, tették pokollá az életem. De hála Istennek, sikerült megtalálnom a kivezető utat és már 4 éve nincs több pánikroham. Kérlek vedd fel velem a kapcsolatot, hogy elmondhassam, hogy én hogyan küzdöttem le a pánikbetegséget.

   Válasz
   • Kedves Gàbor!

    Pànikrohamok heti 2-3 alkalommal törnek ràm.Legtöbbször szédülés zavartsàg félelmet érzek.A legjobban ami zavar ha vezetés közben kap el egy roham,előfordult hogy félre kellett àllnom 10percre még elmúlt a pànik.

    Válasz
    • Kedves Judit!
     Köszönöm hozzászólásodat. Én is jártam ugyanebben a cipőben, vagyis ültem ugyanabban a kocsiban, úgy értem, hogy régebben rám is rám tört pánikroham vezetés közben (is) és félre kellett állnom. Nekem az csak az segített, hogy teljesen leküzdöttem a pánikbetegséget. Ma már 4 éve van, hogy nem pánikolok többé.

     Válasz
 4. Kedves Gábor!
  Úgy érzem ez a cikk fog átsegíteni engem mindenen. Túl vagyok már az infarktus félelmén, a légzésizavaromat is próbálom agyban korrigálni, hogy csak a pánik okozza. Mostmár csak a magas vérnyomás gondolatával küzdök. Félek, hogy felmegy nagyon ha rágondolok és félek az agyvérzés veszélyétől. Félek az alkohol vagy a dohányzástól, hogy nehogy felvigye a vérnyomásom. Tudnál ebben segíteni?
  Előre is köszönöm!

  Válasz
  • Valamelyest az én központi félelmem is hasonló volt, ami alapját képezte annak a 15 éves pokolnak, pánikbetegség, ami megannyi pánikroham volt. Az igazság az, hogy némi időbe kerül, amíg az elme kellő bizalmat fog találni a félelem átalakításában. Ez azt jelentené, hogy tudnék benne segíteni telefonon, skype-on, stb ám több alkalom kellene hozzá, szerintem.

   Válasz
 5. Kedves Gábor! Hónapok óta halálfélelmem van ,kedvtelen vagyok étvágyam sincs.
  Esetleg tudnál nekem segíteni? Köszönöm szépen!
  Éva

  Válasz

Szólj hozzá!