Pánikroham félelme szorongás okozó

Egy legközelebbi pánikroham félelme bizony szorongás okozó tényező
A LÉNYEG RÖVIDEN
Ha éppen most nem egy pánikroham kellős közepén vagy pánikbetegen, akkor viszont a legközelebbi pánikroham félelme és szorongást okozó árnyéka vetül rád.
Az esetek 99%-ában a pánikrohamok nem derült égből villámcsapásként sújtanak.
Két pánikroham közötti idő adja a legjobb esélyt kigyógyulni a pánikbetegségből.
pallos gábor utolsó pánikroham feledhetetlen volt
…ha hagynám 😉 Inkább tanulok belőle és megosztom tapasztalataimat Veled 😉

Tudod, valamennyien, akik pánikbetegség áldozatai éppen két pánikroham között vannak. A legutóbbi pánikroham már elmúlt, de a legközelebbi pánikroham még nem. A legközelebbi pánikroham félelme rávetül valamennyi pánikbetegségben szenvedőre. Egyébként, azt tudtad, hogy éppen ez a félelem egy legközelebbi pánikrohamtól koncentrálódik és sűrűsödik bele a legközelebbi 20 perces pánikrohamba? Tarts velem és járjuk körül együtt a pánikroham félelme szorongás okozó tényező témát.

Mi a pánik félelem?

Járjuk körbe egy kicsit.

  1. Félelem, leggyakrabban halálfélelem pánikroham során.
  2. Életveszély érzet és halálfélelem pánikroham során. Ez gyakorlatilag ugyanaz, mint az első.
  3. Előrelátó pánik félelem: vagyis félelem egy legközelebbi pánikrohamtól.
  4. Legutóbbi pánikroham félelme miatti félelem.

Ám, ha korrekt akarok lenni, itt az igazság a pánik félelem kapcsán: Nincs egyértelmű álláspont. Nem lehet tudni, hogy a pánik félelem kifejezés alatt a múltat, a jelent vagy a jövőt kellene érteni.

Akkor melyiket válasszuk?

Pánik félelem: a múlt

Amikor múltbéli tapasztalataink alapján kívánjuk megítélni a jövőt. Amikor a múlt tapasztalataira alapozzuk a jövőnket. Természetesen rendjén is van ez így, hiszen mi másra alapozhatnánk a jövőnket a legbiztosabban? Ez ad – amúgy – életenergiát és létjogosultságot valamennyi pánikbetegség pánikrohamainak.

Pánik félelem: a jelen

Ha a jelenre vetítjük, hogy mi a pánik félelem, akkor valóban magára a halálfélelemre gondolhatunk, ami végigkísér minden pánikrohamot. Tapasztalataim szerint ezt a pánik félelmet és pánikrohamot már nem lehet megtörni. Egyszerűen életveszélyben gondoljuk magunkat és teljes létjogosultsága van a halálfélelemnek. Hiszen korábban már voltunk hasonló szituációban és most, hogy újra benne vagyunk, életveszélyesnek ítéljük meg a helyzetet.

Gondoljunk csak bele. Egy égő ház belsejében találod magad, tudod, hogy már csak egy-két perc van hátra és nem találod a kijáratot. Valamennyi pánikroham szellemisége megegyezik az égő ház analógiájával.

Pánik félelem: a jövő

Mit érthetünk egy pánik félelem jövőjén? Azt, amikor egy jövőbeni életveszélyesnek ítélt szituáció valami oknál fogva elkerülhetetlennek látszik. Egyszerűbben szólva: amikor átéljük egy legközelebbi pánikroham félelmét. Amikor a legközelebbi pánikroham félelme Demoklész kardjaként fenyeget.

Az égő ház analógiájával élve, hm…

Például, amikor attól tart egy ház lakója, hogy bármikor lángra kaphat valami a házban éjszaka. Ez pánik szerű félelmet okozhat érthető módon. Pánikbetegség hasonló szituációja lehet bármi más is, nem kell hozzá égő ház, füstmérgezés, széndioxid mérgezés, stb félelme.

Amikor én még pánikbeteg voltam például én rettegtem az egyik londoni metrómegállótól munkába menet, mert egyszer egy halálfélelmetes pánikrohamot éltem át ott. Később bármikor arra kellett mennem a pánik félelem: a jövőtől szinte minden esetben pánikrohamot garantált, hiszen mindig és mindig rettegtem a pánikrohamtól.

Pánikroham félelme: sokan nem is tulajdonítanak jelentőséget

15 évig voltam pánikbeteg és csak az utolsó néhány pánikbetegség évemben kezdtem felfigyelni a pánikrohamok bekövetkeztének törvényszerűségeire. Meg tudtam jósolni, hogy mikor lesz majd rajtam úrrá a halálfélelem és a pánikroham. Megfigyeltem – miután már vagy egy évtizedet szenvedtem –, hogy valamennyi pánikroham bekövetkeztét szorongás előzi meg. A szorongást éppen egy legközelebbi pánikroham félelme előzi meg. Tehát, amikor szorongok egy pánikroham miatt, akkor két paradox dolog történik:

  1. Szorongok a legközelebbi pánikroham miatt, hogy „jaj Istenem, csak ne jöjjön a pánikroham!”
  2. Tudom (mert korábban, mint említettem, már megfigyeltem), hogy minél jobban szorongok egy legközelebbi pánikroham miatt, annál biztosabb a legközelebbi pánikroham bekövetkezése.

Hát nem őrjítő?

Szerintem az.

Állati őrjítő.
És igaz.
Fura módon ezt már sok pánikbeteg megfigyelhette saját magán.
Fura módon viszont a pszichológia szakirodalom nem támogatja ezt a hipotézist. Nem tulajdonít összefüggést – tudtommal – a pánikrohamot megelőző szorongásnak, a pánikroham félelmének és a biztosan bekövetkező pánikrohamnak.
Dühítő.
Ez van.
Legalább most már tudod.
Legalább is elhiheted nekem, aki 15 évet szenvedtem ezért az információért.

Legközelebbi pánikroham félelme nélkül van-e pánik?

Hm?
Te mit gondolsz?
Vajon lehet-e pánik az azt megelőző pánikroham félelme nélkül?
Nos, itt a válasz:
99%-ban NEM.

Vagyis nincs pánikroham az azt megelőző pánikroham félelme nélkül. De vannak azonban ritka kivételek. Pánikbetegen vagy gyógyult pánikbetegen ha – mondjuk – hirtelen valami testi fájdalom ér, főként szívtájékon, vagy szédülés például, attól hirtelen lehet pánik reakciód. Ez kivétel. Ez nem agorafóbiás jellegű pánikroham szituáció.

Ha az lenne a kérdés, hogy agorafóbia jellegű pánikroham lehet-e az azt megelőző pánikroham félelme nélkül, nos arra az a válaszom, hogy egyáltalán nem lehet. Az agorafóbiás pánikrohamoknak éppen a pánikrohamot megelőző pánikroham félelme a „lényege”, vagy üzemanyaga, úgymond. Nincs agorafóbiás pánikroham életveszély-tudat nélkül. Az életveszély tudat ad létjogosultságot az agorafóbiának.

🥡 Igazságot akarok! Mi a pánik félelem?

A pánik félelem tehát félelem pánikrohamtól, illetve a pánikroham félelme. Ez leginkább egyfajta életveszély tudat, ami csak a megfelelő feltételekre „vár”, hogy pánikroham formában kitörjön.

Ha az életveszély tudatod már annyira előrehaladott, hogy nem tudod elhagyni a házadat, vagy éppen felhagytál a munkával, akkor természetesen kérj ÁTMENETI gyógyszeres segítséget csak akkor, ha a gyógyszert felíró garantálni tudja Neked, hogy még egy fél év múlva is ugyanott fog dolgozni. A gyógyszeres kezelés nem játék! Ha már egyes pszichológusok „annak veszik”, vagyis simán magukra hagyják a betegeiket évekre nyugtatókon és antidepresszánsokon. Nem jó. Sajnos NEKED KELL KONTROLÁLNOD.

Van egy másik út is. Keresned kell egy olyan tapasztalt vezetőt, aki saját ex-pánikbetegség tapasztalatai alapján ki tud vezetni téged is a pánikbetegség pokolból. Jómagam 15 év pánikbetegségből jöttem ki a saját lábaimon 2016. december 21-én. Boldogan segítenék, de tudom még meg kell érnem a bizalmadra. Ám, ha a szükség mégis megvan benned, a kapcsolat oldalon tudsz elérni.

Írta Gábor ❤️-el, 2022-ben.

Szeretnéd megtudni, hogyan jöttem ki 15 év pánikbetegségből?

Valamennyi feliratkozómmal megosztom: itt és MOST
Személyes tapasztalatok, őszinte és hiteles pánikbetegség információk
Pánikroham praktikák, amik nekem is segítettek

Szólj hozzá!