Pánikroham szemléletesen, avagy a forrónak hitt vasaló rémtörténete

Ha a pánikroham lényege nem a tünetei együttesen, akkor meg vajon mi a túró?
A LÉNYEG 🔑 RÖVIDEN
🔑Közel ezer pánikroham átélése után ha összevetem a pszichológia szakirodalom pánikroham leírását az én tapasztalataimmal, nos röhögnöm kell, azt mondanám, függetlenül attól, hogy az ezer pánikroham élményem egyike sem volt nevetséges, inkább halál-félelmetes. ✔️
🔑A forrónak hitt vasaló rémtörténete – szerintem – jól szemlélteti, hogy mi a lényege a pánikrohamnak. ✔️
🔑Ha már egyszer megégettük a kezünket – ugye? – másodjára már nem akarjuk megégetni. Igen ám, de mi van akkor, ha az a vasaló minden alkalommal hideg, de mi meg forrónak hisszük? ✔️
pallos gábor utolsó pánikroham feledhetetlen volt
…ha hagynám 😉 Inkább tanulok belőle és megosztom tapasztalataimat Veled 😉

Gyakran kérdezik tőlem, hogy mi az a pánikroham. Hogy le tudnám-e írni, hogy mi a pánikroham szemléletesen. Aztán kipattant a fejemből ez a buta történet: a forrónak hitt vasaló rémtörténete. Rájöttem, hogy elég jól szemlélteti a pánikroham lényegét. Arra is rájöttem, hogy közel ezer halál-félelmetes pánikroham átélése (túlélése) után, nem hogy nevetséges, inkább dühítő a pánikroham tünetei testileg leírás, mint jellemzés egy pánikroham szemléltetése céljából a pszichológia szakirodalomban. Sőt, nem csak dühítő, de kurva idegesítő is egyben. A pánikroham lényege nem a tünetei, hanem az életveszély.

Mi a pánikroham?

Saját szavaimmal: a pánikroham egy pánik szerű félelem reakció életveszélyesnek hitt élethelyzetre. Ez a pánikroham maga.

Véleményem szerint, ha valaki a testi tünetek együttesével próbálja leírni a pánikrohamot, úgy mint a pánikroham tünetei, úgy mint

  • nehézlégzés, légszomj,
  • heves szívdobogás,
  • kényelmetlenség a mellkasban, rossz érzés,
  • belső remegés,
  • zsibbadás, ájulásérzés, szédülés,
  • hidegullám,
  • hőhullám,

nos, az szerintem teljesen félreérti a pánikrohamot. Vagy más szavakkal: valószínűleg még soha sem élt át pánikrohamot. Ha szarkasztikus akarnék lenni, azt mondhatnám, hogy (és itt mindig „felszökik a vérnyomásom”) a fenti tünetek gyönyörűen leírják egy kibaszott orgazmus tüneteit is, az Isten szerelmére!

Biztosíthatlak, én a 15 pánikbetegség évemben átéltem közel ezer halál-félelmetes pánikrohamot. Valóban minden alkalommal megvoltak a pánikroham tünetei testileg, de a lényeg sohasem a pánikroham testi tünetei voltak. Hanem az, amin lelkileg az ember átmegy. Na az, amin az ember lelkileg átmegy egy pánikroham alatt az bizony már VALAMI, más szóval az a pánikroham maga. Amúgy, ha éltél már át pánikrohamot életedben (ellentétben, legyen az pszichológus, pszichiáter, pszichológia szakirodalom szerző, stb), akkor tudod, hogy miről beszélek. Ha éltél már át állandó, szűnni nem akaró, rettegésben tartó szorongást két pánikroham között, akkor jól tudod, hogy egy pánikroham nem igazán írható le a pánikroham testi tünetei együttesével összehasonlítva a lelki borzalmakat egy pánikroham alatt.

Akár éltél már át pánikrohamot, akár nem a következő rémtörténet talán jól fogja illusztrálni, hogy mi is egy pánikroham valójában. Égetted már meg az ujjad néhány éves korodban? Milyen élmény volt? Szar, tudom, de mégis… lecke volt egy életre Neked is, akárcsak nekem.

A forrónak hitt vasaló rémtörténete

Életedben először lépsz be abba a házba. Ha tudtad volna előre, hogy egy szörnyeteg nyit ajtót Neked, akit még soha életedben nem láttál, akkor biztosan nem mész oda. De nem tudtad, így odamentél, és engedtél a háztulajdonos kedves invitálásának. Beléptél a házba és a konyhába.

Tágas és barátságos konyha volt, egy jó emberre vallott, legyen az akárki is, aki rendben tartotta a lakást. Egy dolog kissé fura volt, egy vasaló deszkát láttál a konyhapult mellett. Biztos éppen vasalt a tulaj, amikor érkeztél – gondoltad.

Utána, ami történt, már csak homályosan emlékszel vissza, hiszen szédítően hihetetlen volt és nagyon félelmetes. Az történt, hogy ahogy megálltál a konyhában, a tulaj a vasalódeszka mögé lépett, mintha folytatni akarná a vasalást, amit az érkezésed miatt félbehagyott. Néhány simítást tett is a tulaj a vasalódeszkán maradt ingen, aztán a vasalódeszka szélére állította a vasalót és mélyen, de inkább zavaróan a szemedbe nézett.

Ekkor történt. Hihetetlen, de miután kilépett a tulaj a vasalódeszka mellől, odalépett hozzád és megragadta a jobb karod és elkezdte erővel húzni a jobb kezed mutatóujját, úgy, hogy tehetetlennek és hirtelen nagyon is rémültnek érezted magad. Leírhatatlanul megijedtél. Nem számítottál erre. Torkodban dobogott a szíved és kiabáltál, tiltakoztál a tulaj döbbenetes erőszakja miatt. A tulaj sokkal erősebb volt és minden erőd ellenére már csak egy centire volt a jobb kezed mutatóujja a forrónak hitt vasalótól. Hirtelen életveszélyben érezted magad és pánik szerű félelmet éreztél. Továbbra is a torkodban dobogott a szíved és iszonyatosan féltél. Tudtad, hogy meg fog égni az ujjad (emlékeztél, hogy milyen is volt, amikor gyerekkorodban először megégetted az ujjacskádat).

És akkor megtörtént az elképzelhetetlen. A tulaj erőszakja győzött. Az ujjad hozzáért a vasaló forrónak hitt felületéhez. Érezted az érintkezést, de tehetetlen voltál. Sikítottál, ahogy csak bírtál, hiszen tudtad, hogy pánik szerű félelmed tetőpontján vagy, amint az ujjad a forrónak hitt vasalóhoz ért. Néhány pillanat elteltével azonban még hihetetlenebb dolog is történt.

Ahogyan pánik szerű félelmed tetőpontján jobb kezed mutatóujja a tulaj erős szorításának köszönhetően érintkezik a forrónak hitt vasalóval, néhány pillanat múlva ráeszmélsz, hogy a vasaló, amit forrónak hittél valójában nem is forró. Sőt hideg. És akkor belátod, hogy az a vasaló, amit forrónak hittél, nem is forró valójában. Egy nagyon is hülye viccnek lettél áldozata – erre gondolsz, meg még arra is –, hogy most, hogy a vasaló, amit forrónak hittél valójában nem is forró (nem volt bedugva), így a pánik szerű félelmed is ugrásszerűen lecsökkent. Micsoda megkönnyebbülés, te jó Isten!

Pánikroham ellen való-e egyáltalán a forrónak hitt vasaló rémtörténete?

Hogy mire taníthat bennünket ez az ostoba és hülye történet? Arra, szerintem, hogy bizony van úgy néha az életben, hogy okunk lehet félni, vagy nagyon is félni valamitől, sőt akár pánik szerűen halál-félni életveszélyesnek hitt helyzetektől. Arra is megtaníthat, hogy egy halál-félelmetesnek vélt szituációban mi magunk hisszük úgy, hogy az halál-félelmetes és ezért élünk át pánik szerű félelmet.

A forrónak hitt vasaló rémtörténete talán feleleveníthette benned azt, amikor gyerekkorodban először megégetted az ujjadat akár a forró vasalóval, vagy tűzhellyel, amikor egy életre megtanultad, hogy „Ne nyúlj hozzá! Forró!” Ám ha mégis hozzá kell nyúlni, akkor éppen ez a kell az, ami a pánik szerű félelmet táplálja.

Ha egy bevásárlóközpontban egyszer is egy heves szívdobogás döbbentett meg és keltett riadalmat benned, nem értetted „Mi ez a heves szívdobogás?”, akkor úgy gyakran a bevásárlóközpont maga válik a heves szívdobogás okozójává, ami a forrónak hitt vasaló rémtörténetéből a forrónak hitt vasaló lesz maga. Ha később újra el kell látogatnod ugyanabba a bevásárlóközpontba, az óhatatlanul újra heves szívdobogást „kelthet” benned (a forrónak hitt vasaló megérintése). Más szavakkal: „Ha már egyszer megégettük az ujjunkat…” – ismered a történetet, ebben biztos vagyok.

Itt a lényeg: ha egyszer is hagynánk, hogy megtapasztaljuk, hogy a forrónak hitt vasaló tényleg forró-e, akkor lenne esélyünk elkerülni a pánik szerű félelmet minden egyes alkalommal, amikor a vasaló valójában nem forró egyáltalán, hiszen nem volt „bedugva”. Más szavakkal, a bevásárlóközpontban, ahol egyszer már átéltünk egy hevesebb félelmet egy szapora szívdobogásnak köszönhetően, nem okozna pánik szerű félelmet olyan esetekben, amikor ráhagynánk mindent a bevásárlóközpontra magára, hogy vajon ténylegesen képes-e heves szívdobogást okozni. Vajon mindez segíthet-e elkerülni egy legközelebbi pánikrohamot? TERMÉSZETESEN IGEN.

🥡 Elvitelre

Köszönöm elolvastad a forrónak hitt vasaló rémtörténetét, hogy illusztrálhassam egy pánikroham lényegét. Hát, igen, a pánikroham valóban testi tünetekkel is jár ám nem a testi tünetek a lényege. A lényege a pánik szerű félelem egy életveszélyesnek hitt helyzetben. Jelen esetben a forrónak hitt vasaló megérintése volt a helyzet. A tulaj erőszakkal megragadta egyik ujjadat és hozzáérintette az általad forrónak hitt vasalóhoz. Azt hitted megég az ujjad, de szerencsére a vasaló nem volt forró, hiszen egy átverés volt az egész csupán. Ám mégis, az amit átéltél maga volt a pánikroham és vele a pánik szerű halál-félelem, mert AZT HITTED, MEG FOG ÉGNI AZ UJJAD. Ez a pánikroham.

Szóval, legközelebb, ha pánikroham fog el a bevásárlóközpontban, az orvosi rendelő várótermében, éjszaka elalvás előtt, vezetés közben, repüléskor, utazáskor, semmittevéskor, nos akkor gondolj rá, hogy van egy rész benned valahol, AKI azt hiszi, hogy a helyzet életveszélyes: ezért van pánikroham.

Szeretnéd megkeresni az okát, hogy miért van benned egy olyan valaki, AKI azt hiszi, hogy egy bevásárlóközpont, stb., életveszélyes lenne? Itt vagyok. Én már kijöttem 15 év pánikbetegségből, és már sokaknak segítettem, hogy jól legyenek. Neked is esetleg tudok segíteni, akár azzal, hogy meghallgatod tőlem, hogy nekem hogy sikerült kijönnöm a pánikból. Írj rám Facebookon és hamarosan beszélünk.

Írta Gábor ❤️-el, 2021-ben.

Szeretnéd megtudni, hogyan jöttem ki 15 év pánikbetegségből?

Valamennyi feliratkozómmal megosztom: itt és MOST
Személyes tapasztalatok, őszinte és hiteles pánikbetegség információk
Pánikroham praktikák, amik nekem is segítettek

Szólj hozzá!