Pánik NélkülPánikroham testi tünetei: megtapasztaltam

Pánikroham testi tünetei: megtapasztaltam

Ehhez a cikkhez elég csak a saját kútfőmbe belenézni. Könnyedén találok benne elegendő „anyagot”. 15 év pánikbetegség. Benne ezer pánikroham. Valamennyi pánikroham testi tünetei belém ívódtak, hiszen megtapasztaltam őket. Ezeket szeretném most kibeszélni magamból. Nem (csak) azért, hogy könnyítsek a lelkemen, hanem főleg azért, hogy segítsek vele neked, hogy tisztábban láss, hiszen a pánikroham testi tünetei felől érdeklődtél az előbb. Nos itt vagyok. És itt van az „élménybeszámolóm” is. Már 3 éve pánik nélkül vagyok (ezért is ez a weboldal: Pánik Nélkül), azóta már sokaknak segítettem jobban lenni. Ha tudok, neked is segíthetek. Talán itt néhány sorral lejjebb a pánik TESZT segíthet.

Pánikroham tünetei általában

Mindenekelőtt összeírom egy pánikroham tüneteit úgy általában. Nem lesz nehéz dolgom: előhalászom az egyik pánikroham emlékemet az ezerből, újra „megnézem” és leírom neked, hogy hátha találsz benne valami hasznosat.

Úgy sejtem, hogy úgy általában a pánikroham testi tünetei felől kerestél éppen az interneten, amikor megláttad a cikkemet, amiben talán felkelthette az érdeklődésed, hogy én már „megtapasztaltam”. Isten hozott. És nagyon örülök, hogy találkoztunk. Tudom hihetetlenül hangzik, pedig én pontosan úgy értem, ahogyan „hangzik”. Több mindent is úgy tettem, hogy találkozzunk, mert tudom, hogy pánikroham miatt tájékozódsz. A következőkben egy pánikroham testi tünetei teszt következik, amit azért készítettem, hogy… menj rajta végig, és a végére majd tudni fogod, hogy mi lett, úgymond, a teszt eredménye.

Pánikroham testi tünetei TESZT

Néhány nappal ezelőtt publikáltam egy elég részletes pánikroham tesztet, benne vagy 20 kérdés jár körül egy tipikus pánikroham szituációt.

A most következő pánik teszt előnye, hogy máris itt van (nem kell hozzá kattintani sehová sem) és elég részletes bepillantást ad főként a testi tünetekre fókuszálva.

Csak átfutod a tesztet és egyetértesz vagy közvetlenül a kérdés alatti igenlő válasszal, vagy az utolsó nemlegessel. Mire a pánik teszt végére értél már tudni fogod a választ, ami miatt a Pánik Nélkül oldal linkjére kattintottál.

Erős szívdobogás érzés van rajtad?

Igen. Majd ki-ugrik a szívem.
Nem. Nincs ilyesmi. Jól vagyok.

Nagyon verejtékezel?

Folyik rólam a víz.
Nem mondhatnám.

Remegés? Belső remegés? Érzel ilyesmit?

Ne is mondd: reszketek.
Nyugodt vagyok.

Légszomj?

Csak kapkodom a levegőt.
Nyugodt vagyok

Mellkasi nyomás szerű érzés?

Igen. Mi ez szívinfarktus?
Nincsen. Hála Istennek!

Hasi fájdalom érzés?

Igen. Émelyeg, has fájdalom.
Nem fáj a hasam.

Szédülés?

Igen. Szédülés és szorongás, egyszerre.
Nem szédülök.

Végtagok bizsergése?

Igen. Mindkét csuklómnál bizsereg.
Nem érzek ilyet.

Hőhullám hidegrázással?

Igen. Hidegrázás és hőhullám váltakoznak.
Nem érzem egyiket sem szerencsére.

Pánik teszt kiértékelése

Nagyon egyszerű. Ha inkább az igenekkel érzel együtt, akkor valószínűleg korábban már élhettél át pánikrohamot. De ne aggódj, ha csak egyszer volt, az még nem pánikroham. Ha szeretnéd egy olyan valaki tanácsát megkérdezni, aki már ezer pánikrohamot átélt testi tünetekkel, mindennel és már leküzdötte a pánikbetegséget…

A fenti pánik teszt nem teljes, mert leginkább a testi tünetekre fókuszált, hiszen erre fókuszáltunk mindketten, úgy értem, te az internetes keresés során én pedig a teszt elkészítése és a cikk megírása során.

A teljesség kedvéért még szeretném itt és most kiegészíteni egy átlag pánikroham testi tünetei listát egy további nem testi tüneteket tartalmazó listával, amúgy ezeket is megtapasztaltam.

 • Halálfélelem
 • A megőrülés jelei, a kontrol elvesztésének erőteljes félelme
 • Elszemélytelenedés és realitásvesztés
 • Ájulás vagy eszméletvesztés félelem
 • Utazástól való félelem
 • Emberektől való félelem (tömegiszony)
 • Betegségtől való félelem
 • Bizonytalanság érzés
 • Szorongás

Ennyi.
(A pánikroham testi tünetei referenciájaként egy NHS oldalt adok meg)
Most pedig arról fogok írni, hogy milyennek tűnhet egy pánikroham egy másik embernél, amikor te látod.

Pánikroham, egy másik ember szemszögéből

Ég és Föld a különbség. Ezt onnan tudom, hogy láttam mindkettőt. Úgy értem: megtapasztaltam magamon vagy ezerszer, hogy milyen átélni a halálfélelem pánikroham együttest és láttam már azt is, hogy milyen egy ember, akin éppen egy pánikroham uralkodik el.

Ezt a fejezetet röviden annak szeretném szentelni, hogy leírom, milyennek tűnik egy pánikroham egy másik ember szemszögéből, vagy ahogyan a cím is utal rá, a pánikroham testi tünetei: megtapasztaltam őket.

Mikor látod valakin, hogy nincs jelen, mert valahol mélyen és távol a gondolatai szárnyán mérföldekkel távolabb van, mint fizikailag, ez tipikus. Ilyenkor a teljes lélekjelenléte és gondolatai egy vélt (virtuális, elhitt) veszéllyel küzd.

Érdekes megfigyelni, hogy sok ember pánikroham alatt a kezükkel megérintik, dörzsölik rendszerint a fejüket, nyakukat. Nem ritka, hogy egyik, másik, mindkettő lábuk gyors ütemben rázkódik.

Rájöttem, hogy miért fontos ez a pánikroham kellős közepén: ez biztosítja (valamilyen szinten, mértékben) a kapcsolatot a jelen pillanattal, miközben a halálfélelem küzdelme egy virtuális valóságban (távolságban a jelentől) tartja őt.

Megfigyelhető még a légzés üteme is. Ha az embernek nyugodt a légzése: jól látható. Ugyanúgy jól látható, ha nem nyugodt a légzés. Pánikroham alatt (a halálfélelem kellős közepén) nem nyugodt a légzés, hanem kapkodóak és nagyon rövidek. Ez vezet a hiperventillációhoz, ami zsibbadást eredményez és más egyéb testi érzésekhez (amik persze tovább növelik a pánikbeteg rémületét).

Nagyon nagy vonalakban így néz ki egy másik ember, amikor éppen pánikroham tüneteit éli át. De most azonban egy játéknak vetem alá magam és téged is hívlak, hogy olvasóként játssz velem. A következőkben megkísérlek elképzelni egy pánikrohamot, de úgy, hogy ha nem lenne benne halálfélelem. Lehetetlen? Talán inkább értelmetlen. Ám ha találunk legalább egy olyat, ami felnyitja a szemed, már megérte. Tarts velem.

Mik lennének a pánikroham tünetei, ha nem lenne benne halálfélelem?

Halálfélelem.
Valamennyi pánikroham velejárója.
Okozója inkább… a pánikroham testi tünetei: megtapasztaltam őket.

Most összevetem egyik korábbi pánikroham tünetei listámat és kivonom belőle a halálfélelmet, mert kíváncsi vagyok, hogy mit kapok. Velem tartasz?

Kezdve az erős szívdobogás érzéssel. Nos ez egyáltalán nem lenne, hiszen nincs halálfélelem, tehát nincs mitől féljél, nyilván az nem is lenne pánikrohamként értelmezhető a test számára. A szívritmus teljesen nyugodt maradna. Nem is verejtékeznél, hiszen nem is kalapálna a szíved sem.

Mentes lennél reszketéstől és remegéstől, hiszen úgymond, nem vetne szét az ideg. Légszomjad és hiperventilláció sem lenne halálfélelem hiányában. Nem éreznél sem torokszorítást, sem mellkasi szorítást, hiszen a félelem totál nincsen.

Megmondom őszintén a hasi fájdalom (ami általában szerepel a pánikroham testi tünetei listában) érzés nekem nem volt, úgyhogy azt nem tudom. Nem hiszem, hogy lenne szorongás és szédülés és bizonytalanság, hiszen a félelem hiányában a gondolataid sem cikáznának és nem is járnának ezerrel, hogy minden fej-időt szinte felemésztenének, hogy ne tudj gondolkodni.

A megőrüléstől való félelem, hmm… ez nem tekinthető halálfélelemnek, legalábbis közvetlenül nem.

A végtagok zsibbadása sem lehet, hiszen az a hiperventilláció miatt van főleg, a hiperventilláció meg totál nem jönne a halálfélelem hiányában. Nem lennének hőhullámok és hidegrázás sem rajtad.

Most pedig „fogom magam” és előhalászok még egy pánikroham emléket, hogy felidézzem annak testi tünetei emlékét, ahogyan megtapasztaltam.

Egy pánikroham testi tünetei ahogyan én már megtapasztaltam

Először is!
Én egy olyan személy vagyok, aki megtapasztalta.
Éppen ezért fontosnak tartom kiemelni, hogy valamennyi pánikroham nem ott kezdődik, amikor már rajtad van a halálfélelem és majd kiugrik a szíved és kapkodod a levegőt a roham kellős közepén.

Minden pánikrohamnak vannak előzményei. Órákkal a pánikroham kitörését megelőzően már aggódni kezdtem. Az elő-aggódási fázis legelején még csak ritkábban jutott eszembe a félelmem tárgya (például, hogy majd metróval kell utaznom), aztán már nagyon sokszor. Állandóan bedobta az agyam és nem tudtam ellene védekezni. Kéretlen gondolatok voltak ezek és mindig súlyos félelmek kötődtek hozzá. Ez a felvezető szakasz nélkül nem lehetséges pánikroham. Hiszen csak az tud kelepcébe kerülni, aki el is hiszi, hogy kelepcébe kerülhet.

Aztán mikor menetrendszerűen az elő-félt szituációban a pánikroham lesújt annak persze vannak testi tünetei. A szívem a torkomban dobog a halálfélelem miatt. A halálfélelem a legerősebb és leghangsúlyosabb eleme egy pánikrohamnak. Talán verejtékeztem is, a kezem lábam remegett. Légszomjam is volt, hiszen kapkodtam a levegőt, mert össze volt szorulva a mellkasom a félelemtől. Nehéz légzés más szavakkal. Hasi fájdalmam – úgy emlékszem – nem volt, viszont a csuklóim rendszerint zsibbadtak. Igen az utazástól féltem nagyon (agorafóbia) és elvesztettem a realitásérzékemet. Baromi szar volt. De már túl vagyok rajta, hála Istennek!

Ez volt a pánikroham testi tünetei című írásom ahogyan megtapasztaltam, de még nincs vége, mert az összefoglaló rész következik. Maradj velem – de hát mit beszélek, ha kitartottál mellettem a cikk olvasásában

Konklúzió

Ha most éppen ezt a sort olvasod és kitartottál mellettem, úgy hálával tartozom! De tényleg, komolyan! Néhány éve még két pánikroham között álmodni sem mertem volna, hogy valaha is ott tartok majd, hogy én a pánikbeteg egyszer majd meggyógyulok a pánikbetegségből és másoknak fogok segíteni, cikkeket írni, mint ez is például.

Remélem, hogy hasznosnak találtad a Pánikroham testi tünetei: megtapasztaltam című cikkemet, amiben igyekeztem összegyűjteni a testi tüneteket és egy rövid TESZT formában segíteni téged, hogy egyszerűbb és könnyebb legyen összevetned a saját tapasztalataiddal.

Ha szeretnél segítséget kérni tőlem, itt vagyok.

Maradj egészséges!
Maradj otthon és vigyázzunk egymásra!
Vigyázz magadra!

Szeretettel:
Gábor

Pánik nélkül jobb!

 • Pánikroham, pánikbetegség, agorafóbia? – úgy hozta az élet, hogy megismertem valamennyit.
 • Michael Norman PanicFree programja – nekem ez segített. Szeretnéd tudni, hogyan?
 • Pánikbetegség öngyógyítása – Már sokaknak segítettem pánikbetegség kezelése terén.
segítség kérés mobil telefonon

Pánikbetegség leküzdése, pánikroham kezelése (saját) tapasztalatok!

 • Kapjál hetenete pánikbetegség leküzdése személyes tapasztalataimból
 • Depresszió, pánikroham, pánikbetegség, agorafóbia és erős félelem leküzdése tippek

Szólj hozzá!