Pánik NélkülPánikroham tünetei: szapora szívverés

Pánikroham tünetei: szapora szívverés

A szapora szívverés és félelem először a szívinfarktus gyanúját vetheti fel. Jogosan. És helyesen. Csak az orvos tudja diagnosztizálni, hogy például a heves szívdobogás, ami nagyban hasonlított a szívrohamra, nem az volt, hanem pánikroham. A pánikroham tünetei tudnak hasonlóakat produkálni. A szapora szívverés, a hiperventilláció és nehezen kapsz levegőt ezek lehetnek a pánikroham tünetei is. Erről szól a következő cikkem. (Az utolsó pánikrohamot kb. 3 éve éltem át.)

Utolsó pánikroham – és igen: szapora szívverés – átélése után ma már (3 éve már) jól vagyok. Itt vagyok, hogy segítsek, hogy Te is pánik nélkül legyél, ezt a célt szolgálja itt ez a cikk is körülöttem 🙂
Pallos Gábor

A szapora szívverés a pánikroham tünetei egyike?

szapora szívverés ekg diagnosztizálása

Igen.
Hogy rövid legyek.
De mivel én átéltem legalább ezer pánikrohamot, így van mit mesélnem róla.

Nem tervezem, hogy untassalak a szokásos „pánikroham tünetei” blokkal, benne a szokásos listával, amivel egy pánikroham ellen keresgélő internetező könnyen találhat (…) jónéhányat.

Amúgy a kedvenceim: a „remegés vagy rázkódás”. Ez benne van a legtöbb pánikroham tünetei leírórészben az interneten, és itt a másik kedvencem: a „testen kívüli érzés”. Nos, úgy találtam ex-pánikbetegként, hogy ez a testen kívüli érzés megragadja a legtöbb pánikrohamot még életében át nem élt szerzőt. De nem akarom bántani őket, mert jó munkát végeznek: felhívják a figyelmet a mentális egészség kérdéseire. Ez különösen a koronavírus első áprilisi napjára érvényes, amikor ezt a sort írom.

Pánikbeteg voltam.
15 éven keresztül legalább ezer pánikroham alatt történt meg velem nem csak a szapora szívverés, de még több más is, amik a pánikroham tünetei leírását kellene, hogy gyarapítsák. Tehát én most nem foglak untatni az általános dolgokkal. Én csak azokról fogok most beszélni, amiket én tapasztaltam, amíg pánikbeteg voltam.

Amúgy már 3 éve volt az utolsó pánikroham élményem. Nem volt egy élmény az sem, ám emlékezetes: az utolsó volt. Bár ezt akkor még nem tudtam. Itt írok erről kissé részletesebben.

Tehát a pánikroham tünetei, ahogyan én átéltem őket

 • Heves szívdobogás.
  Igen az mindig kísérője egy pánikrohamnak. Soha sem éltem át pánikrohamot, egyiket sem az ezerből, hogy ne lett volna erős szívdobogásom.
 • Halálfélelem.
  A javából! Tehát itt nem csak félelemről van szó, hanem kifejezetten a halálfélelem uralkodott valamennyi pánikroham csúcsán.
 • Eltompult elme.
  Úgy értem, hogy mikor már kb 600 pánikroham benne szapora szívverés és halálfélelem mindig, addigra már megpróbáltam pánikroham ellen stratégiákat kieszelni. Tudod, mit tapasztaltam? Hogy egyik sem működik. Aztán még 100 pánikroham kellett, hogy rájöjjek, hogy nem a stratégiáimmal volt a baj, hanem az elmémmel. Totál eltompul az elme a pánikroham alatt.
 • Gondolkodás nehézségek.
  Az utolsó néhány pánikroham alatt megpróbáltam terv szerint kigondolkodni magam a pánikrohamból. Mit gondolsz sikerült? Neeeeeem. Nem sikerült. Rájöttem, hogy azért nem sikerült, mert a félelem, úgymond, elveszi az eszem. Úgy értem, hogy a félelem (halálfélelem) megölte a racionalitást bennem a pánikroham idejére és így nem voltam képes tisztán gondolkodni még akkro sem, ha előtte nagyon elterveztem, hogy mit csinálok majd.
 • Cselekvési képtelenség, paralízis szerű élmény.
  Szinte lebénul az ember. A pánikroham alatt a halálfélelem azt mondja, hogy STOP! Ma már tudom, hogy ez ősi biológia. Akkor (15 éven keresztül) még nem tudtam.
 • Realitás elvesztése.
  Gyakran egy pánikroham kellős közepén azt sem tudtam, hogy ki vagyok. Semmi más nem villódzott a szemem előtt csak egy dolog: VESZÉLY!
 • Extrém félelem.
  A halálfélelemről már írtam az előbb. Ezt a részt itt egyéb félelmeknek szeretném szentelni. A legkisebb testi érzést (csiklandozásnál nem jelentősebb) halálközeli élménynek éltem meg. Azt hittem végem, pedig csak elfáradt a lábam a görcstől. És még számtalan más test-érzések esetén történt meg az, hogy bolhából elefántot csinált bennem a pánikroham és az extrém félelem.

Lehet, hogy a heves szívdobogás jön előbb és csak utána a pánikroham?

15 év pánikroham tünetei: – ahogyan én átéltem őket – osztottam meg veled a fenit listában. Őszintén és úgy ahogyan átéltem őket. Például ezért tudok segíteni a legtöbb embernek pánikbetegség esetén, mert én már voltam benne;  leküzdöttem azt, tehát tudom milyen benne lenni és tudom, hogyan lehet kijönni belőle.

Ami a kérdést illeti, hogy mi volt előbb a tyúk vagy a tojás, vagyis az erős szívdobogás és abból fakadna a pánik, vagy pedig a pánik, amit heves szívdobogás kísérne, máris elmagyarázom.

Képzelj el egy felhőkarcolót, aminek a bejárata jelképezi a pánikroham belépési szintjét. Ez egyenlőre kizárólag félelemből áll. A félelem kissé megemeli a szívritmust: második emelet. A szaporább szívverés további félelmet generál: ötödik emelet. A tovább emelkedett félelem még rátesz egy lapáttal és még megszaporázza a szívverést: 18. emelet. Ezután már gyorsfelvonószerűen jönnek az emeletek. Félelem szapora szívverést gerjeszt és ugyanakkor a heves szívdobogás meg további félelmet növel: 25. emelet, 63. emelet és eljutottál a csúcsra (bocsi), 100. emelet.

Ez a pánik ciklus.

Le lehet-e lassítani a szapora szívdobogást a pánikroham ellen?

Ezer pánikroham után, mindegyikben halálfélelem és szapora szívverés, stb után azt mondanám, hogy tapasztalatom szerint, ha már „elszabadult” a pánikroham, akkor már nem tudsz semmit sem tenni. Ez nem teljesen igaz, ugyanis agorafóbia és a belőle fakadó pánikroham például megszüntethető, ha mondjuk hirtelen elhagynád azt a helyszint, ami a pánikrohamot kelti. Például nálam úgy volt, hogy gyakran azzal, hogy kiszálltam a metróból a pánikroham is enyhülni kezdett.

Azonban a kérdés, hogy vajon le lehet-e állítani a pánikrohamot, amikor az már elhatalmasodott feletted, nos az a válaszom, hogy nem. Amit tenni lehet, hogy ha felkészíted magad, hogy talán kissé csökkenteni lehet a pánikroham hatását. Mást nem.

Úgy tapasztaltam, hogy nálam valamennyi pánikroham olyan halálfélelemmel járt, tehát olyan erőteljes félelem volt, ami gyakorlatilag teljesen megbénított. Gondolj bele: a fenti listából, amikor a pánikroham tünetei, ahogyan én átéltem listát olvastad azok mind egyszerre lennének rajtad, aligha maradna bármi, amit tehet az ember.

Ó, akkor meg hogyan küzdhetők le a pánikroham tünetei?

 1. Először is úgy, hogy nem a pánikroham tünetei, hanem a pánikbetegség tünetei kezelésére fókuszálsz
  Úgy tapasztaltam, hogy két pánikroham között sokkal hatékonyabb tudsz lenni. Én például a 999. és az ezredik utolsó pánikrohamaim között gyógyultam meg. Elvileg. Persze gyakorlatilag nem, hiszen a 15 pánikbeteg évem utolsó fél évében intenzíven néztem szembe a legsötétebb félelmeimmel, hogy megtanítsam az agyamat, hogy amiben eddig meg akartam halni, úgymond, abban nem halhatok meg. 3 évvel ezelőtt végre elhitte az agyam.
 2. Eldöntöd, hogy „Ez van! Pánikbeteg vagyok. Változtatni akarok!”
  Emlékszel, mi magyarok régebben mondogattuk, hogy „megfordult a maci a málnásban”. Ezzel azt mondjuk, hogy „hátra arc”, vagy 180º-os fordulat. Vagy azt, hogy pálfordulás. Nekem a legutóbbi tetszett a legjobban, így aztán elneveztem Pálfordulás technikának. Kattints a linkre és olvass többet arról, hogy mit kell tenned, hogy kigyere a pánikroham tünetei poklából (Dante?)
 3. Segítséget kérsz.
  A Pálfordulás technika inspirálta döntés meghozatalával már biztosan beláttad, hogy itt egy elhatalmasodott dologgal kell szembenézned, aminek a megoldása egyedül nem fog menni. Nem azt mondom, hogy más fog kigyógyulni belőle helyetted, mert neked kell szembenézned a pánikorham tünetei dragonnal, de ha lenne valaki aki segítene sokkal könnyebb lenne. Válassz több szintű és hatékony segítséget. Keresd fel a pszichológusodat, majd keress fel egy olyan személyt is, aki már volt pánikbeteg és segíteni is tud kigyógyulni a pánikbetegségből.

Maradj egészséges!
Maradj otthon és vigyázzunk egymásra!
Vigyázz magadra!

Szeretettel:
Gábor

Pánik nélkül jobb!

 • Pánikroham, pánikbetegség, agorafóbia? – úgy hozta az élet, hogy megismertem valamennyit.
 • Michael Norman PanicFree programja – nekem ez segített. Szeretnéd tudni, hogyan?
 • Pánikbetegség öngyógyítása – Már sokaknak segítettem pánikbetegség kezelése terén.
segítség kérés mobil telefonon

Pánikbetegség leküzdése, pánikroham kezelése (saját) tapasztalatok!

 • Kapjál hetenete pánikbetegség leküzdése személyes tapasztalataimból
 • Depresszió, pánikroham, pánikbetegség, agorafóbia és erős félelem leküzdése tippek

Szólj hozzá!