Pánik NélkülSegítségAgorafóbia kapcsán felmerült gyakori kérdések és segítség


Agorafóbia kapcsán felmerült gyakori kérdések és segítség

Ha az agorafóbiával kapcsolatos kérdésekre gondolunk, akkor van néhány gyakori tényleg. A most következő fejezetekben igyekeztem megválaszolni a leggyakoribb 4 kérdést. Az első kérdés a kezdetekre kérdez rá, a másodikban az agorafóbia és a pánikbetegség kapcsolatát taglalom. Gyakori kérdések közé tartozik még agorafóbia kapcsán az is, hogy mennyire súlyos betegség, de a felmerült legfontosabbat a végére tartogattam: hogy ki lehet-e egyáltalán gyógyulni belőle.

Agorafóbia: így kezdődik általában

Néhány pánikroham.
Ennyi.

Akár egyetlen pánikroham is elegendő egy szituációban (egy fizikai helyen, járművön, egy utcában, otthon vagy egyik ismerősödnél), ahol az agy a pánikroham félelmét, annak szörnyűségét, a halálfélelmet annyira jelentősen és életbevágóan összekapcsolja a fizikai helyszínnel, hogy már el is kezdődött az agorafóbia.

Ugyanis, ha – tételezzük fel – másnap, vagy a jövő héten ugyanott ugyanarra a fizikai helyszínre (vagy szituációba) kellene visszatérned, az nagy valószínűséggel újra pánikrohamot hívna életre.

Ez esetben két választás szokott adódni, amiből a második szokott a legeslegvalószínűbb lenni. Az első, hogy visszamész valamikor a közeljövőben ugyanarra a helyszínre, ahol korábban már pánikrohamod volt. Visszamész a helyszínre és valószínűleg újra pánikrohamot élsz majd át. Plusz még mielőtt visszamennél a helyszínre előre aggódsz utad miatt, hogy vissza kell menned. Az aggódás a helyszínre való visszatérés miatt nagyon jellemző tünete az agorafóbiának.

A második (és egyben ez a valószínű, de persze nincs mindig így) választás pedig az, hogy az első pánikroham lelkileg roppant leterhelő és nyomasztó emléke rátelepszik a válladra és szorongást és aggódást vált ki. De csak, úgymond arra az esetre, ha vissza kellene bármi oknál fogva térned a korábbi pánikroham előfordulásának helyszínére. Tehát ilyenkor sokan arra a belátásra jutnak, hogy nem mennek vissza.

Annak ténye, hogy inkább nem mész vissza a korábbi pánikroham előfordulásának helyszínére, szintén nagyon is jellemző tünete az agorafóbiának. Ekerülés. Így nevezi a pszichológiai szakirodalom.

A következőkben arról lesz szó, hogy én azt tapasztaltam, hogy az agorafóbia nem más, mint amit mi általában úgy mondunk, hogy pánikbetegség.

Olvass tovább: Agorafóbia teszt, tünetek, okai és – ha van(?) – a gyógyszer az agorafóbia ellen.

Egy agorafóbiától szenvedő személy gyakorlatilag pánikbeteg

Felmerül a kérdés, hogy mi a különbség az agorafóbia és a pánikbetegség között?

Megkockáztatnám, hogy semmi de inkább nem teszem.
Megmagyarázom.
A pánikbetegség pánikrohamok előfordulásának pillérein – azt talán nem kéne mondanom, hogy nyugszik, szóval inkább azt mondom, hogy – áll. Megfordítva: nem is beszélnénk pánikbetegségről benne előforduló pánikrohamok hiányában. Tehát a legjobb, azt gondolom, ha kiragadok egy pánikrohamot és azt vetem össze az általános pánikbetegséggel és az agorafóbiával.

Mi a pánikroham?
Extrém félelem. Olyan félelem, ami sokszor halálfélelem, szóval el tudod képzelni, hogy nagyon is intenzív félelemről van szó. A halál valószínűsítettsége nagyon is reális egy pánikroham kitörésekor. Tehát a félelem nagyon is extrém. És reális.
Azonban az egész csak egy illúzió.
De a félelem teljesen valóságos.

Tehát ha agorafóbia miatti pánikrohamról beszélünk, azt a korábban már pánikroham formájában átélt szituációk tartják „életben”.

Viszont pánikrohamot nem csak olyanok élnek át, akik agorafóbiától szenvednek. Ugyanis félelmet még sajnos sok minden más is okozhat. Különféle fóbiák, heves depresszió epizódok, elmélyült szorongás, stressz, stb. Nos ez lenne a különbség. De had tegyem ilyen formában (az a minta jut eszembe, hogy nem minden bogár rovar de minden rovar bogár…)
Nem minden pánikroham agorafóbia miatt van, de minden agorafóbia egy-egy pánikroham pillérein áll.

Tehát az a személy, akinél agorafóbia betegséget diagnosztizál az orvos, az gyakorlatilag maga a pánikbetegség. Magátol értetődik a kérdés, hogy vajon mennyire súlyos betegség ez, ami el is vezet bennünket a következő fejezethez.

Súlyos mentális betegség az agorafóbia? (Betegség ez egyáltalán?)

Az agorafóbia az ún. Fóbiás szorongás rendellenességek (F40) csoportjába tartozik. Az a személy, akit agorafóbával diagnosztizáltak gyakran pánikrohamokat él át és azoktól a helyektől fél, ahol már előfordult korábban is pánikroham. A legbiztonságosabb taktikának rendszerint a legtöbb agorafóbában szenvedő személy azt tartja, hogy elkerülni. Nem visszamenni többé arra a helyre, ahol már volt korábban is pánik.

Ma már tudjuk, hogy valamennyi elkerülési stratégia (nem visszamenni oda többé) illetve biztonságos tárgy (gyógyszer, vagy víz a táskában, stb.) vagy egy személy társulásának igénye (nem lenni egyedül a liftben) fenntartja és táplálja (és hosszú távon rontja) a pánik szituációt.

Agorafóbia kapcsán felmerült gyakori kérdések közül is a leggyakrabban igényelt segítség az maga a gyógyulás, természetesen. Lehetséges-e, hogy valaha is kigyógyuljon az ember a pánikroham ördögi szorításából, hogy az agorafóbia valaha is gyógyítható-e? Ez a kérdés… ez következik most.

Az agorafóbia okozta pánikrohamoknak valaha is búcsút lehet inteni?

Igen – hogy pozitívan és ígéretesen kezdjem ezt a fejezetet. Ráadásul volna is rögtön egy jó hírem a számodra: Úgy alakult, hogy részben már ismersz legalább egy személyt, aki már búcsút intett az agorafóbiának.

Nos, én lennék az.
3 éve volt az utolsó pánikrohamom és azóta pánik nélkül élek. Ez nem teljesen igaz 😉, mert ez a weboldal: Pánik Nélkül mostanság a mindenem.

A pszichológiai szakirodalom azt mondja, hogy orvosi kezeléssel háromból egy végül is legyőzi az agorafóbiát és nem jön elő később sem. A kezeltek felénél javul a helyzet valamelyest, míg kb. minden 5. embernél nem jelentkezik végül is semmilyen fajta gyógyulás sem. Vagyis az agorafóbia okozta stressz, szorongás, félelem és pánikroham, mind marad a régiben.

Képzeld, én antidepresszáns nélkül tudtam megtalálni a kiutat. Agorafóbia, de én inkább így hívom, pánikbetegség, ez volt nálam. Pontosabban kissé komplexebb volt, mert mutattam tüneteket szociális fóbia, depresszió, kényszergondolatok, majd pánikroham, és végül agorafóbia okozta pánikrohamok. Ma már viszonylag jól vagyok, sok mindent leküzdöttem már belőlük, amit azért írok ide, mert tudom, hogy ad némi reményt számodra.

Ha többet is szeretnél, mint reményt és szeretnéd megkérdezni, hogy miként sikerült megtalálnom a pánikbetegségből való gyógyulás kivezető útját, nos…

Tehát lehetséges az agorafóbia okozta pánikroham leküzdése. Vagyis a kérdés: miszerint lehetséges-e egyáltalán valaha is kigyógyulni belőle? Határozottan az a válaszom, hogy IGEN!

Szeretettel utadon:
Gábor

Segíthetek Neked is pánik nélkül lenni?

  • december 21-én éltám át az utolsó pánikrohamot
  • azóta túl vagyok 15 év pánikbetegségen
  • sokat tanultam belőle

Ui.: Ha nekem sikerült leküzdeni a pánikbetegséget, Neked is sikerülhet!

gábor félelem szorongás nélkül

Pánikbetegség leküzdése, pánikroham kezelése (saját) tapasztalatok!

  • Kapjál hetenete pánikbetegség leküzdése személyes tapasztalataimból
  • Depresszió, pánikroham, pánikbetegség, agorafóbia és erős félelem leküzdése tippek

Szólj hozzá!