Arachnofóbia (Tudástár)

Oka

A pók? Vagy a pókiszony tünetei? Vagy mindkettő egyszerre? Nos… igen, ezek mind együttvéve. Plusz még maga a tény, hogy az arachnofóbia is éppen úgy egy fóbia, mint például a tériszony, vagy a bezártság fóbia, vagy a víziszony.

Talán a legjobb, ha idelinkelem a fóbiák listáját a Wikipédiából, hogy lásd, igazából milyen sokféle fóbia létezik. A pókiszony csak egy a fóbiák listájából. Ám ennek ellenére komolyan kell venni. Fóbia is okozhat olyan veszélyérzetet, hogy a félelem pánikroham formában tör elő. Lehet pánik póktól is, ha éppen az ember a fenyegetettségében érzi éppen magát.

Az arachnofóbia okai nem ismertek. Ám sokan úgy vélik, hogy evolúciós okai vannak. Bár szerintem inkább tanuljuk. Szerintem – de valószínűleg tévedek – az első pókiszony néhány évesen az után következik be, hogy már éltünk át félelmet korábban, például 2 évesen. Egyedüllét, meg az, hogy mi van az ágy alatt, biztonságban vagyok-e, meg miért mozog ott a függöny – nekem ezek jutnak eszembe 2 éves koromtól fogva. Plusz erre még kialakulhat egy induló szociális fóbia, de csak kis mértékben és szerintem a kisgyermek úgy kb 4-5 éves korára képes lehet valamennyi korábbi félelmét hirtelen belelátni ott abba a nagy fekete pókba. Ez persze csak az én hipotézisem.

Az arachnofóbia, mint fóbia

F40.2 Meghatározott körülírt fóbia. Annyit jelent, hogy a félelem tárgya ismert. Azt is jelenti, hogy amennyiben a félelem tárgya nem áll közvetlen fenyegetésben a fóbiában szenvedővel, akkor jelentősen csökken a fóbiából eredő félelem intenzitása is.

Pókiszony esetében minden oké… egészen addig, amíg egy pók, mint fóbia esemény nem történik. Intenzív félelmet vált ki egy arachnofóbiától szenvedőben.

Ami nekem volt sokáig, az agorafóbia, mint pánikbetegség is egy fóbia ám az elkülönül az F40.2 Meghatározott körülírt fóbiák csoportjától. Az agorafóbia F40.1 a BNO Mentális és viselkedészavarok listából.

Változások arachnofóbia miatt

Nincsennek változások arachnofóbia miatt. Úgy értem, hogy az ember nem költözik el amiatt, mert egyszer alkalma volt esetleg otthon erős fóbia szorongást pókiszony és egy pókkal való találkozás miatt. Ha többször is megtörténne, talán lehet, hogy egy költözés megfontolásában ez is szerepet játszana. De persze ez csak találgatás. De hát a félelem az nagy Úr – szoktuk mondani.

Egy biztos: bárki aki arachnofóbiától szenved és egy pók kerül az ember konfort zónájába az azonnali álljt parancsol neki. Rendszerint az ember teljesen átadja magát a félelemnek, más szavakkal azonnal a fóbia hatása alá kerül az ember. Ez tart, addig, amíg a fenyegetettség érzés meg nem szűnik.

Pókiszony gyógyítása

Arachonfóbia gyógyítása tipikusan lépésről lépésre való terápia szerű konfrontációval történik. Vannak állatkertek a világon – úgy tudom – akik szervezetten segítenek mindazoknak, akik a terápia szerű konfrontációnak már az utolsó fázisánál tartanak. Vagyis lehetőséget teremtenek egy nagyobb pókkal való közvetlen és biztonságos „találkozásra”, ami a még maradék pókiszonyt is meggyógyítja.

Örömmel részt vennék én is egy ilyenen. Volna mit leküzdenem, de hát lépésről lépésre kell. Örülök, hogy a pánikbetegség már a múlté; a pókiszony leküzdése a jövő zenéje.

Segíthetek Neked is pánik nélkül lenni?

  • december 21-én éltám át az utolsó pánikrohamot
  • azóta túl vagyok 15 év pánikbetegségen
  • sokat tanultam belőle

Ui.: Ha nekem sikerült leküzdeni a pánikbetegséget, Neked is sikerülhet!

gábor félelem szorongás nélkül

Pánikbetegség leküzdése, pánikroham kezelése (saját) tapasztalatok!

  • Kapjál hetenete pánikbetegség leküzdése személyes tapasztalataimból
  • Depresszió, pánikroham, pánikbetegség, agorafóbia és erős félelem leküzdése tippek

Szólj hozzá!