Sírás

Tudástár cikk, benne a sírás biológiájáról és a sírást előidéző érzelmekről. Elsőként azt a kérdést válaszolom meg, hogy mi a sírás. Nem mintha úgy gondolnám, hogy nem tudod, hogy mi a sírás, de legalább alkalmam van ideilleszteni a Révai nagy lexikonából a szócikkelyt. Szerintem nagyon jó. A következő kérdés, hogy miért sírunk? Hát ez már lehet több okból is. Viszont a te kérdésed tudom, hogy sokkal specifikusabb annál, hogy általában miért is sír az ember. Úgy gondolom, hogy azt szeretnéd megtudni, hogy az, hogy ha minden előzmény nélkül, rendszeresen, akár naponta sírva fakad az ember, hogy az… oké? Erről fog szólni az utolsó fejezet.

Mi a sírás?

Könnyhullatás. Ami a szem reagálása érzelmi állapotra, fájdalomra, vagy a szem fizikális irritációjára. Az érzelmek, amik könnyhullatáshoz vezethetnek: düh, boldogság vagy szomorúság.

Nem tudom megállni, hogy ide ne idézzem a Révai nagy lexikona „Sírás” szócikkét.

Hogy miért mosolygok?
Hát, mert éppen most olvastam át újra, amint azt a részt idéztem, hogy a nők és a gyermekek hajlandóbbak a sírásra, de – és ez különösen tetszik ez a rész – „de nagy okokból sírni a férfiúra sem lealacsonyító gyöngeség.”

Lévén, hogy a Pánik Nélkül egy alapvetően pánikbetegséggel, depresszióval foglalkozó blog, úgy érzem, hogy a férfiúi sírásról még majd szólnom kell. Természetesen a saját könnyeimről beszélek.

Tudtad, hogy milyen sokféle sírás létezik? Ezek valamennyien könnyhullatásra képesek.: zokogás, siránkozás, siratás, nyafogás, nyöszörgés, ordítás, üvöltés, rikoltás, hangosan sírás, vagy más szóval bőgés, bár ezt nem igazán mondjuk emberre.

Miért sírunk?

Biológia oldalról megközelítve ez a válasz a legelfogadottabb jelenleg:
Amikor stressz miatt sír az ember, a könnyek stresszhormonokat és egyéb kémiai anyagokat tartalmaznak. A kutatások úgy találták, hogy a sírás valóban tudja csökkenteni a stressz miatt a testben meglévő kémiai anyagokat. Emiatt úgy „kell” tekinteni, hogy a sírás és a könnyezés stresszcsökkentő.

A kutatások úgy találták, hogy a könny még természetes fájdalomcsillapítót is tartalmaz. Ennek leucine enkephalin a neve, aminek talán éppen az köszönhető, hogy az ember valahányszor sír, utána szinte mindig jobban érzi magát. Ebbe nem csak a fizikai fájdalom, hanem a lelki fájdalmak is beletartoznak. Gondolok itt stresszcsökkentésre például.

Kicsit maradva még a biológia talaján és egy konyha asztalán, ne feledjük el, hogy például a hagyma pucolása, szeletelése szintén megindítja a könnycsatornákat. Hasonló a reakciónk a füstre, vagy az erős szembeszélre is.

Miért sírunk?
Öröm vagy bánat.
És ezek már az emóciók…
Tulajdonképpen szerintem érdekes, hogy vannak örömkönnyek is és bánat könnyek is. Csak tanakodom… de lehetséges-e, hogy akár bánat akár öröm, az érzelem, ami mögöttük van, valahogyan megegyezne? Nem tudom.

Ismert tény az is, hogy olyanok, akik sokat stresszelnek és szorongás közepette élnek bizony többet sírnak. És gyakran minden előzmény nélkül jönnek a könnyek. Sokan azt mondják, hogy jó dolog a sírás legyen az depresszió, stressz vagy szorongás, mert megnyugtatja az embert. Talán az a legzavaróbb benne, hogy kontrol nélkül jön.

Sírásról és depresszióról

Ha viszonylag gyakran fordul elő sírás, minden előzmény nélkül, vagy esetleg mindennapossá válik, az okot adhat a gyanakvásra, hogy nem-e depresszió van mögötte. A depressziót pedig szerencsére meg lehet gyógyítani.

Ismert az is, hogy elérzékenyül az ember, viszonylag könnyen. Nem szeretném meghúzni a határt, hogy egy film végén sírni az depresszió vagy nem depresszió, mert szerintem nem lenne helyes. De ha megengeded elmondom a saját példámat röviden. 15 pánikbetegség, majd 3 éve az utolsó pánikroham. Ma már jól vagyok. A pánikbetegség előtt depressziós voltam. Szerintem annak ellenére, hogy ma már nincs pánikrohamom, a depresszió lehet még az életem része. Én is könnyen elérzékenyülök, vagy meghat, ha másokat könnyezni látok. 🙂

További segítség sírás kategóriában

Hamarosan…

Pánikbetegséggel kapcsolatos cikkek

Szólj hozzá!