Szociális fóbia (Tudástár)

Mindnyájan jól ismerjük azt az érzést, amikor, úgymond, a torkodban dobog a szíved, mert éppen valamilyen kellemetlen, vagy totálisan új szociális szituációban vagy éppen. Régebben azt a szót használtuk Magyarországon (talán még ma is használatos) egy csendes visszahúzódó természetű fiúra vagy lányra, hogy gátlásos. Annyit jelent, hogy nem kezdeményezős típus. Ám azon túlmenően, hogy nem kezdeményezős típus még azt is jelenti, hogy Betegségek Nemzetközi Osztályozása már besorolta, így a szociális fóbia a Fóbiás szorongás rendellenességek osztályában tartja nyilván és így hivatkozik rá jelen Tudástár is.

A gátlásosság mellett a nyilvános beszéd okozta félelmet is ide szokás még sorolni. Izzadó tenyér, reszkető lábak, néha elakadó beszéd, idegesség, stb., ezek jellemzik. Ha szociális fóbiában szenvedsz ezek a tünetek valóban túl sok ahhoz, hogy elviselhetőek legyenek. Egyetlen megoldás marad tűnik logikusnak: a totál elkerülés. Attól még viszonylag könnyű eltekinteni, hogy „Na jó, akkor egyenlőre mostanság nem fogok nyilvános beszédet tartani”. Ugyanakkor meg észbontó belegondolni, hogy a statisztika szerint egy nagyvárosban ezrével vannak olyanok, akik teljes szociális elszigeteltségben élnek a szociális fóbia tényének köszönhetően. Ez is a szorongás elkerülés megoldás választott stratégiák közé tartozik.

Szociális fóbia tünetei és előfordulása

A szociális fóbia (F40.1) egyike a leggyakrabban előforduló mentális zavarnak. Állítólag könnyű lenne kezelni, ugyanakkor megfelelő terápiák híján mégis nehéz hatékony segítséget kapni rá, vagy ha többszintű gyógyulást választana az ember, ott vannak még a dating coach-ok (akik randizni tanítanak, lányokat felszedni, stb), akik bizony nagyon sok pénzt kérnek el, hogy kontrol alatt életszerű tréningben segíthessenek egy-egy gátlásos emberen.

Mikor fordul elő?

Legyen az szociális fóbia vagy gátlásosság, ahány ember annyi féleképen tapasztalják meg a szociális fóbia tünetei nagy részét. Mégis megpróbálok általánosítani és listába szedni azokat a szituációkat, amik rendszerint a szociális fóbia előfordulását eredményezik:

 • Beszélgetést kezdeményezni
 • Idegeneket megszólítani
 • Randizás, flörtölés
 • Szemkontaktust fenntartani valakivel
 • Belépni egy szobába
 • Házibuliba menni
 • Iskolába vagy munkába menni
 • Nyilvános vécét használni
 • Enni mások előtt
 • Nyilvános beszédet tartani

Jellemző még az is, hogy nincs logika, úgymond a fenti lista általánosítható értelembe vett nehézségi fokainak tekintetében. Ugyanis elképzelhető, hogy egy ember, aki szociális fóbiában szenved, úgy hozta az élet, hogy jó előadó, így a nyilvános beszéd neki nem okoz problémát. Viszont ha romantikus vacsorára szeretne hívni egy hölgyet, nos az már a szociális fóbia tüneteit okoznák, hacsak nem mondana le a hölgy invitálásáról.

Mitől félnek egyáltalán „ezek az emberek”? – kérdezik sokan. A kényelmetlenségtől és a hibától, vétektől és talán még attól is, hogy nehogy megint valaki azt találja mondani neki, hogy „rossz kisfiú voltál”.

Általában ezek a félelmek okoznak nehézségeket és okot bizonyos szociális szituációk elkerülésére és kihagyására:

 • Hogy társaságban valaki nehogy megbírálja, vagy kicikizze őt
 • Nehogy megalázkodjon társaságban, vagy mások meglássák, hogy elpirult, izzad vagy remeg pl. a keze miközben fogja a poharat
 • Vagy az, hogy nehogy véletlenül is másokat megbántson akaratlanul
 • Nehogy hirtelen a társaság figyelme középpontjába kerüljön.

Hogyan tapasztalható?

Megint csak fontos megemlíteni, hogy a szociális fóbia bármely tünete másként jelentkezhet és egyéne válogatja. Ugyanakkor a szociális fóbia és egy stresszes szituáció együtt fizikális tüneteket produkálhat, amik a Tudástár szerint a következők:

 • Szapora szívverés
 • Megfeszülő izmok, lomha, fura mozgás
 • Hasfájás, hasmenés
 • Lélegzetvételi problémák, kontrolálatlanságok

Tünetek akkor jelentkeznek, amikor az illető, aki szociális fóbiában szenved gátlásossága ellenére kénytelen tenni. Tehát randi, lánykérés, szemkontaktus, beszélgetés, stb, de nem amikor folyamatban vannak már, persze akkor is, hanem jóval előtte. Tehát a tünetek onnantól indulnak, hogy az agy megtapasztalja „önmagát”, hogy már benne van a szociális szituációban. És ez azonnal veszélyt jelez.

Szociális fóbia kezelése

Őszinte leszek: ha már diagnosztizálták és a szociális fóbia ténye megállapítást nyert onnantól van lehetőség orvosi segítségre. Legyen az gyógyszeres, vagy terápia kezelés. Vannak csoportok, amik szintén igénybe vehetőek, de csak abban az esetben, ha a szociális fóbia ténye már korábban diagnosztizálásra került.

Ha viszont úgy van vele az ember, hogy a szociális fóbia tünetei még nem juttatták el őt az orvoshoz és így még nem is került diagnosztizálásra sem, nos úgy sajnos maradtak a tünetek (és esetleg az elszigeteltség szociálisan).

Vannak dating-coachok akik segíthetnek úgy, hogy szembesítenek és egy jó szociális tréningen keresztül az ember a szociális fóbiáját le tudja küzdeni. Drága mulatság, de megéri, ha az ember meg tudja fizetni.

Talán még arról is érdemes szólni, hogy az internet telis-tele van olyan hősökkel (csak így hívom őket), akik egy „súlyos” szociális fóbia tünetektől hemzsegő állapotból saját akaratból és saját energiából és saját hozzáállásból és saját nemadomfel-ségből megcsinálták. Leküzdötték. Ma általában ezek a srácok, lányok, hősök tanítják és oktatják akik hasonlóan lentről akarnának kezdeni mint ők hajdanán. (Ha meg tudod engedni magadnak anyagilag érdemes találkozni legalább az egyikkel. Sokat tudhatnak segíteni az embernek.)

Szociális fóbia (Tudástár).

Szólj hozzá!